Čurkin: Kopnena operacija u Jemenu će dovesti do još veće eskalacije

© REUTERS / Mohamed al-SayaghiHutski militanti se voze u patrolnom kamionu u Sani
Hutski militanti se voze u patrolnom kamionu u Sani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kopnena vojna operacija u Jemenu dovešće do još veće eskalacije u zemlji, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

„Mislim da će biti nepromišljeno — to je eskalacija situacije. Ono što nam je potrebno je hitni nastavak pregovora uz posredovanje UN“, izjavio je Čurkin novinarima u Njujorku, komentarišući obraćanje Jemena međunarodnoj zajednici sa molbom o izvođenju kopnene operacije u zemlji.

Jemenska luka Aden, bombardovanje - Sputnik Srbija
Koalicione snage spremaju oštar odgovor Hutima u Jemenu

Čurkin je naveo da Rusija nastavlja sa radom sa regionalnim igračima oko Jemena. „U poslednje vreme imao sam dobre i aktivne kontakte sa grupom SSADPZ (Savet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva), veoma dobre susreti sa stalnim predstavnicima Saudijske Arabije i Katara. Složili smo se da je potreban hitan nastavak pregovora“, rekao je Čurkin u četvrtak.

„Nadamo se da će se u Jemenu ubrzo zaustaviti nasilje i nastaviti razgovori“, naveo je on. On je takođe naglasio da je specijalni predstavnik generalnog sekretara za Jemen Džamal Benomar „pripremio veoma dobru osnovu“ za diskusiju na koju se treba vratiti.

Savet bezbednosti UN je u sredu dobio pismo od stalnog predstavnika Jemena Haleda Alemanija sa molbom da se otpočne kopnena vojna operacija u njegovoj zemlji. Stalni predstavnik Jemena je pozvao međunarodnu zajednicu da „brzo uvedu kopnene snage za spasavanje“ zemlje, između ostalih u gradove Aden i Taiz. Šef diplomatije Jemena Rijad Jasin ranije je zatražio od koalicije arapskih zemalja, koja od kraja marta izvodi vazdušne udare po pozicijama Huta u Jemenu, da urade sve što je potrebno za spas Adena i Jemena od „nezakonitih oružanih grupa“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala