Selaković: Poglavlje 23 najteže

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICMinistar pravde Nikola Selaković
Ministar pravde Nikola Selaković - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je poslednja verzija nacrta Akcionog plana za poglavlje 23 u potpunosti uvažila sve preporuke i komentare EK.

Selaković je za RTS rekao da je otvaranje pregovora o tom poglavlju sada mimo kompetencije i mogućnosti Srbije i da će se videti kako će se EK izjasniti o tom planu.

„Poslednja verzija je potpuno uvažila sve preporuke i komentare EK, a dobila je i pozitivno mišljenje našeg Minisitarstva finansija, jer je svaka stavka i pozicija izbudžetirana“, rekao je Selaković, dodajući da je nacrt tog plana prošao i parlamentarnu kontrolu, kroz rad tri skupštinska odbora.

Johanes Han - Sputnik Srbija
Han: Prvo dijalog, pa otvaranje poglavlja

Selaković je napomenuo da je samo poglavlje 23 najteže poglavlje, jer, kako je objasnio, u njemu nema striktnih evropskih merila i standarda i onoga što je jednako za svih 28 članica EU.

„Tu je dosta političkih kriterijuma, dosta političkih stvari. Svakako da je dosta težak deo pravosuđa, borba protiv korupcije, koja je nešto na čemu radimo mnogo, ali tu su i osnovna prava, ljudska i manjinska prava“, rekao je Selaković.

On je dodao da ne treba kriti da će svaka zemlja EU, a koja je naš sused, iskoristiti to poglavlje kao priliku da traži nešto za sebe, prenosi Tanjug.

„Srbija, kada su u pitanju manjinska prava ima jedan od najboljih zakonodavnih okvira u Evropi, ali je evidentirano da se zakonski okvir u Srbiji ne primenjuje u potpunosti“, naveo je ministar pravde.

Dodao je da Srbija ima obavezu da do kraja godine izgradi „mini akcioni plan“ koji se tiče manjinskih prava i koji će predvideti kako ćemo sve što je predviđeno zakonom u pogledu manjinskih prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala