Srbija očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine

© AFP 2023Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom da Srbija očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine i obavestio ga da će uskoro završiti svoj predlog za rešavanje odnosa sa Prištinom.

Evropski komesar je naglasio da je Kosovo jedna strana medalje, dok je druga spremnost države na otvaranje poglavlja. 

Johanes Han - Sputnik Srbija
Han ne donosi datum otvaranja pregovaračkih poglavlja

„Mi očekujemo otvaranje poglavlja do kraja godine i nedvosmislenu podršku Vladi Srbije koja ulaže maksimalne napore da dobro radi svoj posao“, istakao je Nikolić.

On je rekao da su rezultati koje je Srbija ostvarila očigledni i izrazio očekivanje da će njegov sagovornik preneti svojim saradnicima u Briselu objektivnu analizu situacije.

Nikolić je dodao da merama koje se preduzimaju u okviru primene reformi kao i primenom postignutih dogovora sa Prištinom, Srbija pokazuje da je apsolutni spoljno politički prioritet ulazak u Evropsku uniju:

„Od Evropske unije očekujemo ohrabrenje za mere koje nijedna druga politička opcija nije uspela da sprovede.“

„Zahvalni smo na vašim nastojanjima da ubedite zemlje članice da je Srbija na dobrom putu da se ispune uslovi za otvaranje poglavlja i treba da imate u vidu da je veoma teško održati evrooptimizam među građanima Srbije koji još uvek nemaju nadu u bolji život, uprkos velikom trudu i naporima države“, istakao je predsednik Srbije.

Rekao je da je i vladi i građanima potrebno ohrabrenje, a „ne samo reći — očekujemo rezultate, već koje konkretne stvari treba preduzeti“.

Predsednik Srbije je ukazao na opasnost stvaranja „velike Albanije“, za koju je ocenio da direktno ugrožava Crnu Goru, Makedoniju, Grčku i Srbiju.   

„Očekujemo da se poštuje nepovredivost granica država“, rekao je Nikolić i dodao da bi to trebalo da se odnosi i na Makedoniju i na Ukrajinu i na Srbiju.

Predsednik Srbije je izvestio Hana da privodi kraju svoj predlog rešavanja odnosa sa Prištinom, koji će uskoro dostaviti predsedniku Vlade.

„Uveren sam da možemo da postignemo kompromis sa prištinskim institucijama i da na njih prenesemo veliki deo nadležnosti. Za nas je priznavanje nezavisnosti uslov koji ne možemo prihvatiti, jer je to volja većine građana Srbije“, istakao je predsednik Srbije.

Evropski komesar je izjavio da je posetio evropske prestonice kako bi proverio raspoloženje prema tom pitanju i naglasio da je Kosovo jedna strana medalje, dok je druga spremnost države na otvaranje poglavlja. 

Đogo Pinto - Sputnik Srbija
Kosovo je uvek bilo uslov

„Mi čekamo akcioni plan posebno za poglavlja 23 i 24, koji je bio obećan prošle nedelje, ali je to izostalo usled internih konsultacija. Kada dobijemo predlog, mi ćemo ga pogledati u komesarijatu, zatim sa zemljama-članicama, koje su uključene u taj postupak“, naglasio je Han.

„Kada razgovarate sa dvadeset osam članica, svaka ima svoj pogled na stvari i svoje interese. Neke zanima vladavina prava, neke primena ljudskih prava, neke sloboda medija. Nije jednostavno sve to zajedno usaglasiti“, kazao je evropski komesar, navodi se u saopštenju.

Han je rekao da takođe nije jednostavno objasniti evropskim sagovornicima zašto Srbija učestvuje na paradi u Moskvi.

Kako se navodi, on je svoje mišljenje potkrepio činjenicom da je usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa spoljnom politikom EU proces, a da treba imati u vidu i raspoloženje građana zemlje kandidata prema nekom spoljno-političkom pitanju.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala