Skinuta oznaka tajnosti: I jugoslovenske trupe podrška Crvenoj armiji

© Sputnik / F. LevshinSkinuta oznaka tajnosti: I jugoslovenske trupe podrška Crvenoj armiji
Skinuta oznaka tajnosti: I jugoslovenske trupe podrška Crvenoj armiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo odbrane skinulo je oznaku tajnosti sa podataka o stranim borcima koji su se borili zajedno sa Crvenom armijom tokom Drugog svetskog rata.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je prethodno poverljive informacije u kojima je precizirano učešće stranih vojnika koji su se borili uz Crvenu armiju tokom Drugog svetskog rata.

Francuski puk Normandija-Neman bio je najpoznatija strana jedinica u Crvenoj armiji, a sastojao se od tri borbene eskadrile. Ovaj dokument rasvetlio je i podršku koju su Sovjeti imali od trupa iz Poljske, Čehoslovačke, Jugoslavije i drugih država.

„Hiljade vojnika i civila želelo je da se suprotstavi Hitlerovim snagama i stoga su došli u Sovjetski Savez, pridružujući se redovima Crvene armije i jačajući partizanske jedinice“, kaže se u saopštenju.

Dokument otkriva ulogu Prve poljske armije, koja se borila zajedno sa sovjetskim snagama, kao i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja se borila nezavisno, ali koju je snabdevao SSSR. Čehoslovački prvi pešadijski puk pridružio se u borbi sovjetskim snagama 1942. godine.

Među volonterima koji su se pridružili jedinicama Crvene armije bilo je i građana Bugarske, Mađarske i Rumunije, iako su vlade njihovih zemalja tokom rata podržavale nacističku Nemačku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala