Mirović hoće na čelo vlade Vojvodine

Pratite nas
Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović rekao je da je spreman za mesto predsednika vlade Vojvodine, ali da će o tome odlučivati stranka, dodajući da je Bojan Pajtić iskusan i snažan protivnik, prenosi Tanjug.

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović, rekao je da je spreman za mesto predsednika vlade Vojvodine, ali da će o tome odlučivati stranka, dodajući da je Bojan Pajtić iskusan i snažan protivnik.

„Spreman sam za mesto predsednika vlade Vojvodine, ali o tome će odlučivati stranka. Prvo treba skočiti, pa reći hop… Prvo treba pobediti Pajtića, on je iskusan i snažan protivnik“, rekao je juče Mirović u „Prešingu“ na TV N1.

Kada je reč o pokrajinskim izborima, Mirović je rekao i da SNS nije zadovoljan partnerima u Novom Sadu, ocenivši da je Demokratska stranka u Vojvodini potpuno izgubila legitimitet.

„Već ulazimo u izbornu godinu, pravo pitanje je zašto pokrajinska vlada ne želi da odgovori na naš poziv za dijalog oko izbora u decembru, samo četiri meseca pre zakonskog roka“, rekao je Mirović.

Ocenivši da je DS u Vojvodini izgubio legitimitet, Mirović je dodao da je ta stranka na svim izborima poražena i da je SNS očekivao  minimum političke korektnosti.

„Na svim izborima su poraženi, i očekivali smo minimum političke korektnosti. Nismo mi posebno vezani za decembar, ali smo pozvali na dijalog, i niko se nije odazvao iz DS. I to je nešto što zabrinjava", kazao je Mirović.

Izbori treba da donesu promenu politike, ne samo aktere i nosioce politike, naglasio je on.

Kad je reč o nedavnim verbalnim sukobima sa liderom DS Bojanom Pajtićem, Mirović je napomenuo da se izvinio, da je do toga došlo jer je Pajtić govorio neistine i objavio kako on ide okolo, po parlamentu Vojvodine, i nudi novac poslanicima da predu u SNS.

„Nije nam Pajtić politički neprijatelj, nego politički protivnik“, rekao je Mirović.

Na pitanje o izmenama Ustava, Mirović je odgovorio da je već formirana akciona grupa od predstavnika svih parlamentarnih stranaka u Skupštini, koja će „razmatrati promenu izbornog sistema, broja poslanika, pa i promene Ustava, koja bi mogla da se dogodi za godinu ili dve“.

Na konstataciju da se u javnosti spekuliše da promena Ustava ide ka ukidanju odredbi vezanih za Kosovo i status Vojvodine, Mirović je rekao:

„Ne predstavljam stranku koja bi u najcrnjim svojim morama mogla da dozvoli priznanje Kosova. Promene Ustava ticaće se podizanja nivoa efikasnosti političkog sistema, promene izbornog sistema… Potrebni su manji troškovi, a veća efikasnost, brže donošenje odluka, zastupljenost svih delova zemlje i jedna snažnija, autoritarnija skupština".

Na pitanje da li će biti održan miting u Novom Sadu, Mirović je odgovorio da je SNS bliži odluci da od njega odustane, kada je video „kakav je miting političke konkurencije“.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala