Dodik traži formiranje komisije za istinu o Srebrenici

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaNad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid
Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik insistira da se uspostavi međunarodna komisija koja bi utvrdila istinu o događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Nesrazmer između tvrdnje o 8.000 stradalih i činjenice o oko 4.000 sahranjenih posle toliko godina, govori da u svemu tome „postoji neki problem“, rekao je Dodik.

„Nama se govori da je 8.000, a tamo na mezarima ima oko 4.000 sahranjenih posle toliko godina, a oni iz Haga su zaključivali na priči o 8.000. Meni je veoma neugodno da licitiram o broju, ali očigledno je da postoji neki problem u svemu tome“, rekao je Dodik.

Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid - Sputnik Srbija
Dodik: Za genocid nad Srbima niko nije odgovarao
Istakavši da ovo jeste bolno pitanje, predsednik RS je dodao da će, „ako sve što se desilo nije istinito izneseno, to ostati predmet spekulacija“, prenosi RTRS.

Kao ilustraciju ove izjave, Dodik je podsetio da je priča da su Srbi pobili 300.000 muslimana u ratu dovela do toga da su SAD i druge zapadne zemlje na osnovu tog podatka pravile svoje koncepte političkog rešenja u BiH. 

Dodik je ponovio raniji stav da Srebrenica nije bila herojski čin, ali je ukazao da je priča o Srebrenici nepotpuna bez podataka o srpskim žrtvama.

Milorad Dodik potpisuje Deklaraciju - Sputnik Srbija
Dodikova deklaracija Kosovo čuva?
„Apsolutno mislim da nijedan zločin nije potreban, a da je ovo u svakom smislu bio nepotreban zločin sa stanovišta i političkog i nacionalnog i vojnog i svakog drugog aspekta. On je ogroman i težak, on je zločin koji jeste najmasovniji na tom prostoru, ali ne možete vi da izađete sa pričom o Srebrenici samo ako kažete da je tamo ubijeno nekoliko hiljada Bošnjaka, a da ne kažete da je ubijeno isto toliko Srba u nekom vremenu koje je malo šire i nije skoncentrisano samo na dva dana“, rekao je Dodik. 

Dodik je naglasio da se ne slaže sa kvalifikacijom srebreničkog zločina kao genocida, ukazujući da je genocid zločin Turske nad Jermenima početkom dvadesetog veka.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala