Rusija čini za Krim više nego što je ikada Ukrajina činila

© Sputnik / Vladimir PesnyaRusija za Krim za godinu dana učinila više nego Ukrajina
Rusija za Krim za godinu dana učinila više nego Ukrajina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je mnogo više učinila za krimske Tatare za godinu dana, nego Ukrajina za više od dve decenije, rekao je za Sputnjik savetnik predsednika Krima Resit Kemal.

Prema njegovim rečima, Rusija je preduzela značajne korake u rešavanju problema krimskih Tatara.

 

Za razliku od Ukrajine, koja nije preduzela nijedan korak poslednje 24 godine kako bi se popravio položaj Tatara, vlasti Krimske Republike su se odmah postarale da jezik krimskih Tatara Ustavom postane službeni jezik, rekao  je Kemal.

 

Prema njegovim rečima ruski predsednik Vladimir Putin stvorio posebne pogodnosti kako bi pomogao ljudima koji su bili deportovani, što Ukrajina nije učinila.

On ističe i da se trenutno na Krimu sprovodi nekoliko reformi u obrazovanju, upravljanju zemljištem, privredi i razvoju tatarskog jezika na poluostrvu.

On je rekao i da su krimski Tatari trenutno na nekoliko visokih položaja u parlamentu, ministarstvima i opštinama, što, kako je istakao, to nije bio slučaj ranije.

Kemal je naglasio da Rusija i finansijski podržava krimske muslimane, dodajući da izdvaja i sredstva za njihovo hodočašće u Meku.

Krimski Tatari su turska etnička grupa koja se na poluostrvu formirala od 13 do 17 veka. Toko, 1944.godine tadašnji vođa SSSR-a Josif Staljin je deportovao krimske Tatare u Centralnu Aziju, ali se dosta njih vratilo početkom 90-ih. Na poluostrvu trenutno živi oko 260.000.

Krim se otcepio od Ukrajine i pripoijo se Rusije u martu prošle godine Odluka je doneta na referendumu, u kojem više od 96 odsto stanovništva poluostrva glasao da se ponovo ujedini sa Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala