Preminula legendarna ruska balerina Maja Pliseckaja

© Sputnik / Alexander Makarov / Uđi u bazu fotografijaBalerina Maja Plisicka
Balerina Maja Plisicka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Maja Pliseckaja, jedna od najboljih balerina svog doba, preminula je 2. maja u Nemačkoj usled srčanog udara, saopštio je generalni direktor Boljšoj teatra Vladimir Urin.

„Javio mi je suprug balerine Rodion Ščedrin. Umrla je od posledica teškog srčanog udara. Lekari su se borili, ali ništa nisu uspeli da učine“, izjavio je Urin.

Maja Mihajlovna Pliseckaja je rođena 20. novembra 1925. u Moskvi. Bila je jedna od najvećih baletskih umetnica savremenog doba.

U 18. godini pridružila se „Boljšoj baletu“ i ubrzo postaje glavna balerina a kasnije je proglašena i prima-balerinom Sovjetskog Saveza.

1947. godine odigrala je ulogu Odile-Odite u „Labudovom jezeru“, što je jedna od njenih najcenjenijih uloga.

Neke od njenih najpoznatijih uloga su Aurora u „Uspavanoj lepotici“ i „Apartmanu Karmen“, napisanoj specijalno za nju.

Tokom karijere primila je veliki broj nagrada, uključujući tri Lenjinova ordena, zvanja Heroja socijalističkog rada i Narodnog umetnika SSSR-a, francusku Legiju časti i mnoga druga.

Tokom karijere Maja Pliseckaja gostovala je i u Srbiji a u poslednjem razgovoru sa srpskim novinarima pričala je da se sa velikim zadovoljstvom seća tog gostovanja.

Poslednji nastup kao balerina imala je 4. januara 1990. godine. Posle toga je radila kao rediteljka, učiteljica baleta i koreograf.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima legendarne balerine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala