Hrvatski general: Sa Srbijom nije još sve raščišćeno

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaZagreb
Zagreb - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvek ćemo morati da gledamo šta Beograd radi. Naša vojska neka prati, ocenjuje i neka na vreme pošalje signale da se nešto sprema.

Hrvatska još nije raščistila neke stvari sa Srbijom, rekao je u intervjuu „Večernjem listu“ bivši general vojske Hrvatske Petar Stipetić.

On je u intervjuu naveo da je učestvovao u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ i to od planiranja do, kako je rekao, „terena“.

„Uvek ćemo morati da gledamo šta Beograd radi. Još nismo raščistili neke stvari sa njima. Ipak, mislim da stvarne opasnosti za zemlju sada nema. Možemo se mirno okrenuti drugim pitanjima, a naša vojska neka prati, ocenjuje i neka na vreme pošalje signale da se nešto sprema“, naveo je Stipetić.

Prema njegovim rečima, tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je od vojske zahtevao da se akcije solidno pripreme i brzo izvedu jer im je međunarodna politika postavljala uslove.

„Knin nije `Oluja`, to je jedan od operativnih ciljeva. U početnim godinama shvatam zašto se slavilo samo u Kninu, to je bio simbol naše pobede, ali 5. avgusta je i Dan pobede hrvatskog naroda u celini, i ne samo u `Oluji`. Trebalo bi da se vijori zastava i svako bi trebalo da oseti to pobedničko raspoloženje, a mi smo sve sveli na Knin, popećemo se na tvrđavu, dignuti barjak, otići na groblje, u crkvu i proslava je završena. Ta proslava u Kninu je poprimila odlike seljačkog derneka, gde se zviždi najvišim zvaničnicima“, istakao je Stipetić.

On je takođe istakao da je u zimu 1991. godine bila sprema akcija oslobađanja Zapadne Slavonije, ali je to prekinulo potpisivanje primirja u Sarajevu. Istakao i da je taj plan samo malo „dorađen“ i da je izvedena akcija „Bljesak“ u kojoj je, naveo je, „očišćen“ prostor Zapadne Slavonije za dva-tri dana.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala