Ugašen požar u blizini Černobilja

© AFP 2023 / VIKTOR DRACHEVPožar u Černobilju
Požar u Černobilju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vatra je do kraja ugašena jutros u 9 sati, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za vanredne situacije, prenela je agencija AFP.

Ukrajinske vlasti su danas saopštile da su vatrogasci u potpunosti ugasili šumski požar koji je buknuo pre četiri dana u blizini napuštene nuklearne elektrane Černobilj, gde je 1986. godine došlo do najveće nuklearne katastrofe u istoriji.

Nuklearka u Černobilju - Sputnik Srbija
Obezbeđeno finansiranje novog sarkofaga za Černobilj

„Vatra je u poptunosti ugašena jutros u 9 sati“, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za vanredne situacije, prenela je agencija AFP.

U blizini nuklearne elektrane Černobilj, koja se nalazi na oko 100 kilometara od prestonice Kijeva, izmeren je nešto povišen nivo radijacije.

Požar se nakon izbijanja u utorak popodne ubrzo proširio na samo 20 kilometara od nekadašnje nuklearke, ali su zvaničnici uverili javnost da nema opasnosti po postrojenje. Vatrogasci su za samo jedan dan uspeli da stave požar pod kontrolu.

Požar Černobilj - Sputnik Srbija
Požar u blizini Černobiljske nuklearne elektrane

Područje oko nuklearke Černobilj je evakuisan nakon eksplozije iz 1986. godine, a poslednji reaktor je ugašen 2000. godine.

Ukrajinski zvaničnici nisu objavili puno detalja o mogućim uzrocima požara, ali je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao da se ne isključuje mogućnost da je požar podmetnut.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala