Bećković: Vučić bi bio novi Tito kada bi Putinu rekao „ne“

© Foto : Medija centar BeogradMatija Bećković
Matija Bećković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadam se da premijer Srbije Aleksandar Vučić neće osnovati Goli otok za svoje protivnike, iako bi mu i to stranci zamerili koliko i Titu, kaže srpski akademik u intervjuu za „Blic“.

Ako bi Vučić, ili bilo ko drugi, rekao „ne“ Putinu, bio bi novi Tito, kaže pisac Matija Bećković u intervjuu za „Blic“. 

Komentarišući svoju nedavnu izjavu da se nada da premijer Srbije Aleksandar Vučić neće osnovati Goli otok za svoje protivnike, iako bi mu i to stranci zamerili koliko i Titu, Bećković je rekao da je „Tito rekao Staljinu 'ne', a mogao je sve da nas pobije“.

„Zapad bi ga uz sitne zamerke slavio kao velikog državnika. Ako bi Vučić, ili bilo ko drugi, rekao 'ne' Putinu, bio bi novi Tito“, ocenjuje poznati pisac.

Osvrćući se na izbor koji se postavlja između Kosova i EU, Bećković je rekao da kosovska imovina više vredi nego sva EU.

„Ne mislim na duhovnu vrednost koja je neprocenjiva, nego na materijalnu koja bi se lako mogla izračunati. I niko nam ne može dati koliko će nam uzeti“, uveren je on.

Orden Legije časti - Sputnik Srbija
Legija časti Olji Bećković

Bećković je prokomentarisao i skidanje emisije „Utisak nedelje“, čiji je autor njegova ćerka Olja, sa programa televizije B92. Na pitanje veruje li da Vučić stoji iza ukidanja „Utiska“, Bećković je odgovorio:

„Tu emisiju bi ukinuo svaki pametan privatnik. Šta će mu ako je najgledanija i najkomercijalnija? A pošto vlast sa tim nema nikakve veze — nije je htela nijedna druga TV“.

On je ocenio i da je politika u Srbiji sa svog puta sklonila kulturu, te da se pokazuje da i kultura i umetnost imaju alternativu.

„Forsira se ona umetnost koja je oblik poricanja umetnosti. Umetnost koja umire zajedno s umetnikom. Snobizam je forma očajanja. Na drugoj strani ima dovoljno ekstravagantnih udvorica, ekscentričnih uvlaka, režimskih odadžija, barbarogenija ulizica, klošara — uzora političke korektnosti“, smatra Bećković.

Srbija je i neslavni lider po odlasku mladih i obrazovanih, a na pitanje šta da kaže roditelj detetu koje mu saopšti da bi volelo da ode iz Srbije, Bećković odgovara:

„U tom slučaju mu neće nedostajati ni reči ni ideja. Mnogo veći problem je šta da mu kaže ako ga dete iznenadi i izrazi želju da ostane u Srbiji“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala