Nemački parlamentarac: Merkelova je američki vazal

© SputnikAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aleksander Nau, član nemačkog donjeg doma, smatra da je nemačka kancelarka Angela Merkel „pristala da Nemačku od evropskog lidera pretvori u vazala SAD“.
Glavni kosmički centar za testiranja „Titov - Sputnik Srbija
Nemci špijunirali Francuze za NSA

„Problem je što Merkelova ne obraća pažnju na odnos SAD prema Nemačkoj jer veruje u nemačko-američko prijateljstvo zbog čega se pretvara u američkog vazala“, kaže nemački parlamentarac u izjavi za Sputnjik.

Dnevni list iz Minhena „Zidojče cajtung“, objavio je da je nemačka tajna služba BND špijunirala francuske političare za američku obaveštajnu agenciju NSA.

Za nadzor BND-a zadužene su službe Angele Merkel.

Nau ne isključuje da nemačka kancelarka nije znala za špijuniranje evropskih saveznika koje su orkestrirale SAD, ali da je to ne oslobađa odgovornosti „jer je trebalo da kontroliše podređene“.

Sumnje o ulozi BND-a u špijunaži evropskih suseda pojavile su se još 2008. godine, podseća nemački parlamentarac, ali su njene razmere postale jasne 2013. godine iz dokumenata NSA koji je medijima prosledio Edvard Snouden.

Špijuniranje - Sputnik Srbija
Nemačka špijunirala po Evropi u korist SAD

Nemačka obaveštajna služba je na udaru i zbog špijuniranja evropskih preduzeća za američku agenciju od 2005. godine. Najčitaniji nemački dnevnik je imao uvid u dva dokumenta koje je BND uputila službama Angele Merkel 2008. i 2010. godine o ekonomskoj špijunaži NSA.

Evropska aeronautička grupa Erbus koja je bila na udaru, podnela je tužbu i poručila da je „zatražila informacije“ od Berlina. Novi detalji koje je otkrila nemačka štampa ukazuje na razmere političke špijunaže.

U saopštenju lidera francuskog Fronta levice Žana-Lika Melanšona, nakon otkrića nemačkog nedeljnika, navodi se da je „BND špijunirala Ke d'Orsej i Jelisejsku palatu od 2001. do 2013. godine iz baze u Bavarskoj“, kao i da je Angela Merkel o tome verovatno bila obaveštena još 2008. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala