Neizvesni izbori u Velikoj Britaniji

Pratite nas
Nedelju dana uoči izbora u Velikoj Britaniji, 7. maja, ishod je neizvestan. U završnici izborne trke konzervativci i laburisti su jedni drugima rame uz rame, a rezultati istraživanja javnog mnjenja su kontradiktorni.

U anketi „Ivning standarda“ konzervativna partija Dejvida Kamerona vodi sa pet odsto glasova, dok je u istraživanju Panelbejza laburista Ed Miliband ispred lidera Torijevaca.

Na trećem mestu je UKIP, Stranka nezavisnosti Velike Britanije, čija podrška je skočila na 17 odsto.

Budućnost Velike Britanije u EU je više nego ikada pre pod znakom pitanja. Laburisti su obećali da će Britanija ostati članica EU, dok konzervativci predlažu referendum za opstanak u EU.

Za Milibanda „mesto Velike Britanije je u Evropskoj uniji“. Cilj laburista je da promene politiku „izolacionizma konzervativaca koja je umanjila britanski značaj u svetu“, napisao je u autorskom tekstu za „Figaro“.

Vlada ističe u prvi plan dobre ekonomske rezultate — privredni rast u Velikoj Britaniji je tri odsto, a nezaposlenost je pala na nivo iz 2008. godine. Kameron govori o Velikoj Britaniji kao o „fabrici za nova radna mesta u EU“.

„Britanija je otvorila više od dva miliona radnih mesta u poslednjih pet godina, hiljadu dnevno od kad smo u Vladi. Više radnih mesta je stvoreno ovde, nego u 27 članica EU zajedno“, rekao je britanski premijer na predizbornom mitingu u Birmingemu.

Nezaposlenost je, međutim, i dalje glavna briga Britanaca, kao i novi rezovi u budžetu za socijalnu politiku, na šta ukazuju laburisti.

Pitanje bezbednosti je jedna od glavnih tema kampanje. Poslanici iz parlamentarne komisije za odbranu su tražili da se Velika Britanija dodatno naoruža, a kao glavne pretnje za njenu bezbednost su naveli Rusiju i međunarodni  terorizam.

Strah od novog talasa imigranata, koji je prisutniji nakon nedavnih tragedija sa migrantima u Mediteranu, ojačao je pozicije ultradesničara iz UKIP-a, koji su za izlazak Velike Briranije iz Evropske unije.

Analitičari ocenjuju da će pobednik na izborima morati da uđe u koaliciju kako bi dobio većinu u Donjem domu.

Od manjih stranaka u igri je Liberalno-demokratska partija Nika Klega, saveznika Dejvida Kamerona, kao i popularna Škotska nacionalna partija koja je se bori za nezavisnost Škotske. Šef partije, harizmatična Nikola Sturdžen, koju su protivnici prozvali „Lejdi Makbet na štiklama“, a sledbenici „najmoćnijom ženom Velike Britanije“ izbila je u prvi plan tokom kampanje. Iako su dve glavne političke formacije odbacile mogućnost koalicije sa strankom koja preti da rasturi državu, njena podrška Milibandu bi mogla da odluči ishod izbora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala