Nastavljeni protesti u Baltimoru

© AFP 2023 / Andrew Caballero-ReynoldsProtesti u Baltimoru
Protesti u Baltimoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničnici Baltimora zamolili su građane za strpljenje dok državno tužilaštvo ne odluči da li će podići optužnicu protiv šest policajaca koji su učestvovali u hapšenju dvadesetpetogodišnjeg Fredija Greja, prenosi Tanjug.

Jedna baltimorska televizija objavila je navode iz policijskog izveštaja i izveštaja patologa, iz kojih se vidi da je Grej zadobio smrtonosne povrede u policijskom kombiju, gde je udario glavom o metalni deo pošto nije bio vezan.

Šire se protesti Amerikom - Sputnik Srbija
Masovne demonstracije širom Amerike (video)

Ranije je bilo objavljeno da je Grej zadobio povrede kičme 12. aprila, u periodu od trenutka hapšenja, zbog posedovanja noža, do dolaska u policijsku stanicu.

Od tih povreda je preminuo nedelju dana kasnije, što je podstaklo najnoviji u nizu protesta poslednjih meseci u SAD zbog načina na koji se policijske snage, koje većinom čine belci, ponašaju prema Afroamerikancima i drugim manjinama.

Nakon burne noći u Baltimoru u ponedeljak, kad su se demonstranti sukobili sa policijom, protesti su se tokom nedelje proširili i na druge američke gradove poput Njujorka, Misurija i Fergusona.

Sinoć je u Baltimoru u mirnoj šetnji učestvovalo više stotina demonstranata, kojima su se pridružili košarkaška zvezda Karmelo Entoni i druge slavne ličnosti.

Šetnja je, međutim, morala da bude završena do 22 sata po lokalnom vremenu, kad na snagu stupa policijski čas, za koje baltimorske vlasti navode da će biti na snazi i tokom vikenda.

Protesti su se proširili i na Filadelfiju, gde je mirna šetnja oko 1.000 ljudi u jednom trenutku postala napeta kad su demonstranti pokušali da izađu na autoput, ali im je policija blokirala prolaz.

List Vašington post objavio je da je sinoć u Baltimoru pronađeno telo mrtvog muškarca u kamionu parkiranom u blizini apoteke koja je opljačkana i zapaljena tokom sukoba u ponedeljak.

Portparol baltimorske policije Džeron Džekson je za Vašington post izjavio da policija istražuje ovu sumnjivu smrt, ali se zasad smatra da ona nije povezana sa protestima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala