Usamljeni „Noćni vuk“ stigao do Aušvica

© AP PhotoLogor Aušvic
Logor Aušvic - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa ruskih motociklista, među kojima i jedan od „Noćnih vukova“, kojima su poljske vlasti zabranile počasnu vožnju preko Poljske do Berlina, obišli su danas nekadašnji nacistički logor Aušvic na jugu Poljske i odali poštu žrtvama i sovjetskim vojnicima koji su logor oslobodili.

Vladimir Vasilev izbegao je povratak s granice, što se desilo dvadesettrojici pripadnika tog najstarijeg ruskog motociklističkog kluba, tako što je u Poljsku ušao iz Češke. 

Noćni vukovi - Sputnik Srbija
Nemci: Neka dođu „Noćni vukovi“

U Češku je stigao avionom, pozajmio motocikl, razvio na njemu rusku zastavu i pridružio se danas drugoj grupi ruskih motociklista, kojima je odobren ulazak, kao i njihovim poljskim kolegama.

Oni su solidarno došli da u ime „Noćnih vukova“, koje vlasti nisu pustile preko granice, polože cveće na spomenik žrtavama holokausta i na grobove crvenoarmejaca koji su 27. januara 1945. godine oslobodili taj najveći logor smrti koji je Hitlerova Nemačka podigla u okupiranoj Poljskoj.

„Za nas je istorija uvek bila važna. Došao sam da podsetim našu decu šta se ovde desilo, kako se ubuduće ne bi ponovilo“, kazao je član omiljenog bajkerskog kluba ruskog predsednika Vladimira Putina poljskim medijima.

Obilazak logora s vodičem koji govori ruski, „Noćni vukovi“ rezervisali su pre nekoliko nedelja, kazao je danas portparol Muzeja logora Aušvic-Birkenau, Bartoš Bartizel.

Nožni vukovi na otvaranju obnovljene železničke stanice nakon napada u Volgogradu - Sputnik Srbija
Poljski bajkeri rezolucijom garantuju prolaz Noćnim vukovima

Tada su se nadali da će stotinak motociklista s ruskim zastavama proći trasu dugu 6.000 kilometara od Moskve do Berlina preko Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije i obići groblja i spomenike stotina hiljada vojnika Crvene armije koji su položili živote za oslobođenje tog dela Evrope od fašizma.

Ruski motociklisti su poštovali zabranu unošenja simbola koji propagiraju fašizam i komunizam u Aušvic, a zastavu bivšeg Sovjetskog Saveza pod kojom su pre 70 godina koračali crvenoarmejci, razvili su samo na momenat, ispred kapije, van terena logora, dok su čekali na ulazak, javili su poljski mediji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala