Obama za Izraelce najgori predsednik SAD

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDAnketa (ilustracija)
Anketa (ilustracija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina Izraelaca smatra da je Barak Obama najgori predsednik SAD za Izrael u poslednjih 30 godina, pokazala su ispitivanja javnog mnjenja.

I iako takav rezultat nije iznenađenje, iznenađujuće je koliki procenat anketiranih deli to mišljenje, komentarišu izraelski mediji. Od ispitanika se tražilo da kažu šta misle ko su najbolji i najgori predsednici sudeći po odnosu prema jevrejskoj državi. Šezdeset tri procenata Izraelaca označilo je Obamu kao najgoreg.

Daleko ispod njega, na drugom mestu je Džimi Karter, dobitnik Nobelove nagrade za mir i veliki kritičar Izraela, sa 16 procenata. 

Karterove kritike dovele su do toga da i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik Ruven Rivlin odbijaju da se s njim sretnu tokom predstojeće posete Izraelu. 

Međutim, Izraelci očito smatraju da je Obama gori od Kartera.

Dvanaest anketiranih reklo je da ne zna odgovor na pitanje ko je najgori, dok je Džordž Buš Senior zauzeo treće mesto sa 4 procenta glasova.

Izraelcima je omiljeni američki predsednik Bil Klinton, sa 37 odsto, a odmah iza njega je Obamin prethodnik, republikanac Džordž Buš sa 33. Sledi Ronald Regan sa 8 odsto. Jedanaest procenata reklo je da ne zna ko je najbolji predsednik. 

Na pitanje da li misle da je Obama naklonjen Izraelu, Palestini ili neutralan, 60 odsto anketiranih ga je označilo propalestinskim, dok je 2012. godine to mislilo 47 odsto Izraelca. Samo 9 odsto anktetiranih misli da je sadašnji sastav Bele kuće proizraelski.

Među anketiranima koji su se izjasnili kao desničari čak 77 odsto smatra da je Obama za Palestince, a među religioznim Jevrejima taj procenat je najviši (81 odsto).

Međutim, čak i među levičarima samo 16 odsto smatra da je sadašnji predsednik SAD proizraelski, 33 procenata da je propalestinski, a 46 da je neutralan. Trideset pet odsto levičara smatra Obama najgorim predsednikom, a sledi Karter sa 21 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala