Hag odbacio Šešeljev zahtev za postupak protiv Bramerca

© AFP 2023 / Cris Toala OlivaresSerž Bramerc
Serž Bramerc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvostepeno veće Haškog tribunala donelo je danas odluku prema kojoj nije nadležno da odgovori na zahtev haškog optuženika i lidera radikala Vojislava Šešelja da protiv glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca pokrene disciplinski postupak.

U obrazloženju odluke u vezi sa Šešeljevim zahtevom da Veće protiv Bramerca pokrene disciplinski postupak, kao i da Bramerc bude razrešen dužnosti nalogom Saveta bezbednosti, konstatuje se da je Šešelj više puta upućivao isti zahtev i poziva se da se ubuduće od toga uzdrži, saopštio je Haški tribunal, prenosi Tanjug.

„Veće poziva optuženog da se uzdrži od ponavljanja zahteva koji je već razmatran i odbačen. Takav postupak predstavlja kršenje procedure koje Veće više neće moći da toleriše“, ističe se u zaključku.

Veće navodi da je Šešelj najnoviji zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Bramerca uputio 17. aprila tvrdeći da glavni tužilac nije nezavisno postupao u vezi sa hrvatskim i evropskim političkim instancama i da je bio pristrasan u njegovom slučaju.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi.

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra 2014. odluku da bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je Tribunalu dostavila garancije za njegovo oslobođenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala