Masovni neredi na severozapadu SAD

© REUTERS / Džim BorgNeredi u Baltimoru
Neredi u Baltimoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Masovni neredi izbili su u ponedeljak u Baltimoru, u državi Merilend, na dan sahrane Afroamerikanca Fredija Greja, koji je preminuo u policijskom pritvoru.

Mirne akcije protesta, koje su trajale već nekoliko dana, prerasle su u pogrom, paljevinu, pljačku.

U ovom trenutku poznato je da je najmanje 15 policajaca povređeno, od toga šestorica teško, dok je nekoliko desetina ljudi uhapšeno. Sve ovo u velikoj meri podseća na događaje iz Fergusona, grada u državi Misuri, gde su se prošle godine događaji razvijali veoma sličnim scenarijom, nakon smrti tamnoputog tinejdžera Majkla Brauna. Talas protesta zahvatio je mnoge druge gradove SAD. U oba slučaja uzrok protesta je bila prekomerna upotreba sile policije prema Afroamerikancima, što je ponovo pokrenulo diskusije o problemu rasizma u SAD.

Neredi su naterali predsednika Baraka Obamu da situaciju uzme u svoje ruke, dok je guverner države Merilend Lari Hogan objavio vanredno stanje i izveo na ulice Nacionalnu gardu.

„Nećemo tolerisati pljačku i nasilje koje se dogodilo danas. U vezi sa tim, ja sam Nacionalnu gardu Merilenda stavio u stanje borbene gotovosti, kako bi mogla brzo zauzeti položaje. Postoji suštinska razlika između protesta i nasilja. Oni koji se budu tako ponašali, biće najstrože kažnjeni“, izjavio je guverner Lari Hogan.

Fredi Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru. Protesti su usledili pošto je zamenik komesara policije saopštio da je Greju trebalo da bude ukazana medicinska pomoć na mestu hapšenja, pre nego što je stavljen u kombi sa lisicama i bez pojasa, čime su prekršena pravila službe.

Gradonačelnica Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Nadzornik policije Merilenda naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražilo pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandant Nacionalne garde pukovnik Linda Sing rekla je da je da je imala 5.000 vojnika spremno i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Protesti solidarnosti biće održani danas širom zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala