SAD će braniti Japan i nuklearnim oružjem

© AP Photo / Gemunu AmarasingheMornarica, Japan
Mornarica, Japan - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD je spremna da upotrebi sve vojne opcije, uključujući i nuklearno oružje, kako bi branila svog japanskog saveznika.

„SAD je posvećena odbrani Japana i činiće to svim raspoloživim sredstvima, uključujući i nuklearno oružje“, navodi se u zajedničkom saopštenju dveju zemalja, koje je danas objavljeno.

U saopštenju se ističe da će američka mornarica u Jokosuki do 2017. godine rasporediti više ratnih brodova koji nose balističke rakete, a do kraja ove godine će dobiti i unapređene nosače aviona na nuklerani pogon.

Japanska zastava - Sputnik Srbija
Saradnja SAD i Japana otvara Pandorinu kutiju

Ministar inostranih poslova Japana Fumio Kišida i ministar odbrane general Nakatani su pozdravili planove SAD da razmesti ratne brodove u Jokosuki, kao i zamenu nosača aviona „Džordž Vašington“, naprednijim nosačima „Ronald Regan“.

Ministarstvo odbrane SAD je početkom meseca najavilo da će 60 odsto svoje flote locirati u Tihom okeanu, a da će sistemi sa najnovijim i najsposobnijim oružjem prvo ići u azijsko-pacifiči region.

Pomorska baza SAD Jokosuka se nalazi u blizini Tokija. Osnovana je 1945. godine i najveća je baza američke mornarice u svetu, pa se smatra jednom od strateški najvažnijih baza u američkoj vojsci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala