EU neće slati vojnu misiju na istok Ukrajine

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVSamit Ukrajina - EU
Samit Ukrajina - EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija neće slati vojnu misiju na istok Ukrajine uprkos zahtevima predsednika te zemlje Petra Porošenka.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je nakon samita EU-Ukrajina, koji se održava danas u Kijevu, da je trenutno nemoguće voditi razgovor u tom pravcu.

Tusk je istakao i da je trenutno najvažnije u potpunosti poštovati sporazum koji je postignut u februaru u Minsku i da je to jedini način kako bi se dostiglo političko rešenje konflikta na istoku Ukrajine.

„Dogovorili smo se da potpuna implementacija minskog sporazuma ostaje kao najbolja šansa da se dostigne političko rešenje“, istakao je Tusk.

On je dodao da ni o kakvoj vojnoj misiji ne može biti reči, već samo o građanskoj.

Govoreći o sukobima na istoku Ukrajine, Tusk je rekao da se nivo nasilja na istoku Ukrajine drastično smanjio nakon potpisivanja sporazuma u Minsku, iako se u ponekim mestima i dalje čuju eksplozije. On je takođe izrazio žaljenje što posmatrači OEBS-a još uvek ne mogu da potvrde potpuno povlačenje teškog naoružanja.

Ministarstvo pravde Ukrajine - Sputnik Srbija
Samit Ukrajina-EU danas u Kijevu

Ukrajina 2020. godine spremna za ulazak u EU

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je izjavio da će njegova zemlja u roku od pet godina ispuniti uslove za članstvo u Evropskoj uniji. Porošenko je na samitu EU-Ukrajina u Kijevu istakao da Ukrajina zaslužuje da bude integralni deo Unije i da je članstvo u tom bloku ključni cilj njegove vlade.

Prema njegovim rečima, Kijev u najskorijem vremenu od Evropske unije očekuje spisak uslova koje treba da ispuni kako bi EU do kraja 2015. godine ukinula vize toj zemlji.

„Kijev je računao da će do liberalizacije viznog režima doći već u maju nakon samita Istočnih partnera koji će se održati u Rigi, ali predstavnici EU, sa druge strane kažu da se uslovi još uvek nisu stvorili kako bi se donela takva odluka“, rekao je ukrajinski predsednik.

Sa druge strane, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da o ulasku Ukrajine u EU nije niti će biti reči u okviru samita.

Ukrajinski da postane oficijelni jezik EU

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je u okviru samita EU-Ukrajina izrarzio nadu da će Ukrajinski jezik postati jedan od zvaničnih jezika Evropske unije. „Ubeđen sam da postoji perspektiva za to“, istakao je Jacenjuk.

I predsednik Ukrajine Petro Porošenko je rekao da deli optimizam premijera njegove zemlje, ali se nada i da će, sa druge strane, engleski i francuski jezici postati zvanični jezici i ukrajinskih državnih organa i da će svi zaposleni u tim institucijama umeti njima da se služe.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala