Poslanici Srpske liste ponovo u Parlamentu Kosova

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIVlada nepriznate republike Kosovo
Vlada nepriznate republike Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle više od dva meseca bojkota, poslanici liste Srpska danas su ponovo u klupama kosovskog Parlamenta na sednici povodom Dana nestalih lica. Pored poslanika Srpske, u skupštinskoj sali su i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, kao i Dalibor Jevtić, novoimenovani ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova.

Potpredsednica Skupštine Kosova i poslanica Srpske liste Jasmina Živković rekla je da su se predstavnici Srpske vratili u kosovske institucije s obzirom na to da je postignut dogovor o sprovođenju koalicionog sporazuma.

Branimir Stojanović - Sputnik Srbija
Mnogi hoće da se promeni odnos Srba prema Beogradu

Ona je podvukla da će Srpska „punom snagom raditi i sprovesti ono što je dogovoreno“.

„Srpski poslanici u Skupštini Kosova maksimalno će biti angažovani kako bi srpski narod na Kosovu video korisne promene“, izjavila je ona.

Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Mustafa: Srbija treba da odgovara za zločine na Kosovu

Srpska je počela bojkot kosovskih institucija u februaru, nakon što je sa pozicije ministra za povratak i zajednice smenjen predsednik te liste Aleksandar Jablanović, nakon što je Albance koji su kamenjem gađali Srbe povratnike u Đakovicu nazvao divljacima.

O povratku u institucije Kosova, organi Srpske liste odlučili su prošle nedelje tvrdeći da su dobili čvrste garancije da će njihov koalicioni ugovor sa Demokratskim savezom Kosova i Demokratskom partijom Kosova biti poštovan.

Srpska je tražila i da se prekine nedogovorena privatizacija u srpskim sredinama na Kosovu. Ta lista u kosovskoj Skupštini sa 120 mandata ima devet poslanika od mogućih 10 iz srpske zajednice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala