Poljsku proglasili „nacističkom državom“

© Twitter/@jimi1010aliIgra „Apples to apples“
Igra „Apples to apples“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
U američkoj igri „Apples to apples“, čiji je tiraž više od tri miliona primeraka, na jednoj od kartica deci se objašnjava da je „Šindlerova lista film Stivena Spilberga iz 1993. godine zasnovan na autentičnoj priči o katoličkom biznismenu koji je spasao više od 1000 Jevreja iz nacističke Poljske“.

„Poljacima ne treba objašnjavati da takva formacija nije postojala, a da je narod bio žrtva nacista u Drugom svetskom ratu. Ali američka deca to ne znaju, zato će saznati za 'nacističku Poljsku' iz igre koju je napravila kompanija 'Matel'. Znajući da deca sve informacije upijaju, može se tvrditi da će im pogrešno određenje verovatno ostati celog života u pamćenju i da će zauvek tako određivati Poljske u budućnosti“, piše list „Novi đenik“.

DŽajms Kami direktor FBI - Sputnik Srbija
Direktor FBI optužio Poljake za holokaust, ambasador SAD „gladi situaciju“

Ambasada Poljske u Vašingtonu već je obećala da će se obratiti proizvođaču i pozvati ga da koriguje dato određenje koje ne odgovara istorijskoj istini.

Ministar spoljnih poslova Poljske Gžegož Shetina u intervjuu radiju „Zet“, sećajući se nedavne izjave direktora FBI o „Poljacima kao saučesnicima Holokausta“, istakao je da je to „česta pojava u SAD“ i „efekat elementarnog nepoznavanja istorije“.

„Ambasador Poljske u SAD već danas će se pozabaviti pitanjem obustave prodaje ove igre… Ako firma ne bude donela poztivnu odluku, mi ćemo se obratiti sudu“, izjavio je Shetina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala