Šojgu: Parada pobede biće najveća u istoriji Rusije

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaVojna parada posvećena 69. godišnjici pobede u Drugom svetsku ratu
Vojna parada posvećena 69. godišnjici pobede u Drugom svetsku ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parada koja će se održati 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi biće najveća u savremenoj istoriji države, izjavio je u petak ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu na sednici kolegijuma odbrambenog resora.
Dan pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Proba za Paradu pobede u Rusiji (video)

„Na njoj će učestvovati više od 15.000 ljudi, uključujući predstavnike Oružanih snaga Zajednice nezavisnih država i jedinica drugih zemalja. Oni će činiti 10 paradnih eskadrona“, rekao je Šojgu.

Osim toga, naveo je on, planirana je upotreba 1,5 puta više vojne tehnike nego prošle godine — ukupno 200 jedinica.

„Osnovni deo će činiti savremeni modeli“, precizirao je ministar. On je naveo da će Crvenim trgom prvi put proći artiljerijski sistem „Koalicija-SV“, strateški raketni kompleksi „jars“, kompleks „Kornet-D“, perspektivni tenk „Armata“, borbena mašina „Kurganec-25“, borbeno desantno vozilo BMD-4M i drugi noviteti.

Veterani na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusi: Parada zbog počasti, a ne zbog hvalisanja

Crvenim trgom će se provozati i borbene mašine iz vremena Velikog otadžbinskog rata. Šojgu je podsetio da će u avijacionom delu parade učestvovati 143 aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Rusije.

„To je dva puta više nego prošle godine“, rekao je on.

Šef ministarstva odbrane saopštio je da će 9. maja parada biti održana u čitavoj zemlji. Paradni eskadroni i kolone vojne tehnike proći će kroz desetak ruskih gradova.

„Defilovanje vojnika svečanim maršom održaće se u više od 150 naseljenih mesta Ruske Federacije. U ovim svečanostima će učestvovati oko 85.000 vojnika“, rekao je ministar.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala