Čile strahuje od treće erupcije vulkana Kalbuko

© AP Photo / Diego MainErupcija Vulkana Kalbuko u Čileu
Erupcija Vulkana Kalbuko u Čileu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jug Čilea i danas je u vanrednom stanju zbog bojazni da će biti i treće erupcije vulkana Kalbuko, koji se aktivirao prvi put posle 54 godine, zbog čega je evakuisano 5.000 ljudi.

Čileanske vlasti proglasile su vanredno stanje u toj turističkoj oblasti blizu Argentine, poslale vojsku i evakuisale stanovništvo u krugu od 21 kilometra oko vuklana, posle dve erupcije — prve u sredu uveče i druge u četvrtak pre zore.

Iako poslednjih dana nije bilo geoloških nagoveštaja erupcije, vulkan na nadmorskoj visini od 2.003 metara na obali Tihog okeana, 1.300 kilometara južno od glavnog grada, Santjaga, iznenada se „probudio“ u sredu po podne ispaljivanjem debelog stuba belog dima i ogromnog oblaka pepela 15 kilometara uvis.

Nacionalna geološka služba upozorila je da bi moglo da bude novih erupcija sličnih onima koje su se dogodile poslednjih 24 časa.

Dim i pepeo koji se podižu iz Kalbuko vulkana - Sputnik Srbija
Erupcija vulkana u Čileu (video)

„Ne znamo kako će se stvari razvijati, dosta je nepredvidivo“, rekla je čileanska predsednica Mišel Bašele, koja je posetila to mesto juče po podne.

Na obroncima vulkana u četvrtak nije bilo tragova lave. Nebo je pokriveno gustim oblacima pepela zbog čega su avio-kompanije otkazale letove.

Oblaci su stigli do juga Argentine, i turistički grad Bariloš, koji se nalazi samo 100 kilometara udaljen od vulkana, gde su vlasti pozvale meštane da ostanu u svojim kućama zbog pepela.

Čileanska vlada kaže da nije bilo žrtava.

Vulkan Kalbuko je prethodnu erupciju imao još 1961. godine.

Ovo je druga erupcija u Čileu za nekoliko nedelja pošto je marta proradio vulkan Viljarika, takođe na jugu što je dovelo do evakuacije 3.600 ljudi.

Čile ima oko 90 aktivnih vulkana, a Kalbuko važi za jedan od najopasnijih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala