Regionalni biskupi očekuju Vučićevu pomoć oko restitucije

© AP Photo / Alessandra Tarantino/fileBiskupi
Biskupi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu je danas završena Međunarodna biskupska konferencija svetog Ćirila i Metoda, a jedna od važnih tema bila je i restitucija imovine otete Katoličkoj crkvi, i kako je najavljeno u rešavanje ovog pitanja spreman je da se uključi i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare u Beogradskoj nadbiskupiji rečeno je da su skupu prisustvovali biskupi iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova, a učesnicima se obratio i apostolski nuncij u Srbiji Orlando Antonini.

Nuncij je biskupe obavestio o tome da mu je lično premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio spremnost da pregovara sa Katoličkom crkvom o restituciji oduzete crkvene imovine.

„Biskupi su sa zadovoljstvom pozdravili ovu informaciju, te izrazili nadu da će u što skorije vreme doći do ponuđenog susreta, koji će sigurno doprineti tome da se postupak restitucije pomeri s mrtve tačke“, kazao je zamenik generalnog sekretara Biskupske konferencije Mirko Štefković.

Prema njegovim rečima, tema skupa bila su i otvorena pitanja u odnosima crkve i države.

„Kao gorući problem istaknuto je to što se u sve više gradova i opština izdaju poreska rešenja kojima su obuhvaćene parohije, manastiri, karitativne ustanove, prostorije za veronauku i druge zgrade koje Katolička crkva koristi za obavljanje bogoslužnih delatnosti“, kazao je Štefković.

Tokom skupa biskupi su podsetili i na to da iako je Sporazumom o vraćanju oduzetih crkvenih matičnih knjiga bilo predviđeno da se ti spisi vrate najkasnije do 31. decembra 2012. godine, to se još nije dogodilo.

„Katoličkoj crkvi još nije vraćena nijedna knjiga. Slično je i sa Uredbom o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za sveštenike i verske službenike“, kazao je Štefković.

Kako je naveo, iako su tom Uredbom predviđeni način i dinamika uplaćivanja doprinosa, taj sporazum nije u potpunosti sproveden, pa većina sveštenika zbog toga nije osigurana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala