Srbija ima trećinu novca za obnovu posle poplava

© Sputnik / Ivan RadenkovićPoplave u Srbiji
Poplave u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će do kraja sanacije posledica prošlogodišnjih poplava imati na raspolaganju oko 500 miliona evra pomoći, što je jedna trećina štete procenjene na 1,7 milijardi evra, izjavio je danas direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

„Od novca koji će do kraja procesa obnove biti dostupan, većina još nije na raspolaganju, ali će biti“, rekao je Blagojević, istakvši da će obnova biti završena u potpunosti i da država prvi put sistemski pristupa rešavanju problema prevencije od poplava.

Pomoć dobilo 20.000 porodica

Blagojević je naglasio da država „neće stati sa obnovom, sve dok ne bude izašla u susret potrebama svih koji su na bilo koji način pretrpeli štetu od poplava“.

On je podsetio da je poplavama u maju 2014, najvećim za 120 godina, bilo ugroženo 1,6 miliona ljudi iz dve trećine opština Srbije (119) i da je šteta iznosila 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija će predano raditi na prevenciji poplava

Blagojević je na tribini o klimatskim promenama, u organizaciji nedeljnika „Vreme“ i Fondacije „Hajnrih Bel“, kazao da je nakon poplava blizu 20.000 porodica dobilo pomoć u novcu za obnovu oštećenih stambenih objekata u iznosu od 4,7 milijardi dinara.

„Sazidane su 224 nove kuće, 164 porodice su dobile novac za novu kuću, na 97 lokacija je završeno ili se završavaju radovi na sanaciji objekata za zaštitu od poplava“, kazao je on i dodao da je obezbeđeno blizu 70 miliona evra za finansiranje izrade novih objekata za zaštitu od poplava.

Klizišta najveći problem

Klizišta Umka - Sputnik Srbija
Uskoro sanacija 58 klizišta u Srbiji

Blagojević je ukazao da su sada najveći problem klizišta.

„Postoji procena da je 25 odsto teritorije Srbije pod rizikom od klizišta, zbog čega se sada radi katastar klizišta, kako bi se znalo odakle i kakvi rizici prete“, rekao je on i dodao da se to radi uz pomoć UN.

Očekuje i da će Studija o zaštiti od plavljenja u basenu Kolubare biti završena za 10 meseci do godinu dana, kako bi moglo da se spreči eventualno plavljenje.

Po njegovim rečima, problem pri obnovi osim nepostojanja novca predstavljalo je i nepostojanje institucija i sistema koji bi mogao da odgovori na katastrofu tih razmera.

Klizišta Umka - Sputnik Srbija
Klizišta – Srbija klizi u ponor

„Poplave nisu jedini problem Srbije. Po procenama UN, poplave su u poslednjih 25 godina u proseku Srbiji pravile štetu od 130 miliona dolara godišnje, a prosečne štete od suše u tom periodu bile su 500 miliona dolara godišnje“, kazao je on.

Blagojević je najavio da će uskoro biti donet zakon o upravljanju rizicima od elementarnih nepogoda, koji treba na sistemski način da reguliše oblast upravljanja rizikom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala