Osujećen teroristički napad u Parizu

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYPariz
Pariz - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Parizu je sprečen teroristički napad čija je meta bila crkva. Osumnjičeni je otkriven slučajno.

Dvadesetčetvorogodišnji student informatike poreklom iz Alžira pozvao je hitnu pomoć zbog povrede noge. Pošto se radilo o prostrelnoj rani, lekari su pozvali policiju, koja je u njegovom stanu i automobilu otkrila arsenal oružja — nekoliko kalašnjikova, municiju, pancirne košulje, telefone…

Pronađeni su i planovi koji ukazuju da je nameravao da izvrši napad na „jednu ili dve crkve“.

Okolnosti su utoliko više zabrinjavajuće što je osumnjičeni bio pod policijskim nadzorom kao kandidat za odlazak u Siriju, ali je njegova nespretnost dovela do otkrića da je pripremao terorističku akciju na francuskoj teritoriji.

Osumnjičeni se dovodi u vezu i sa ubistvom tridesetdvogodišnje žene u okolini Pariza. Njeno telo sa tri prostrelne rane pronađeno je u kolima koja su zapaljena.

Uhapšen je u nedelju, ali je javnost o tome obaveštena tri dana kasnije, u obraćanju ministra unutrašnjih poslova Bernara Kaznava, kome se pridružio i Manuel Vals. Francuski premijer je rekao da je zemlja „suočena sa terorističkom pretnjom kakvu nije poznavala u prošlosti“.

Saopštenje o ovom hapšenju dolazi u trenutku kada se u francuskoj javnosti vode žustre polemike o predlogu zakona koji predviđa veća ovlašćenja tajnih službi u borbi protiv terorizma. Ovaj predlog, za koji će francuski parlamentarci glasati 5. maja, daje odrešene ruke za nadzor građana bez odgovarajuće kontrole. Njegovi protivnici u Francuskoj govore o gušenju osnovnih građanskih sloboda i uspostavljanju društva sveopšte kontrole.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala