Asad: Francuska podržava teroriste

© Sputnik / Sergeй Subbotin / Uđi u bazu fotografijaBašar Al Asad
Bašar Al Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar el Asad optužio je Francusku da podržava teroriste u intervjuu francuskoj televizijskoj stanici „Frans 2“.

Na pitanje koja je njegova odgovornost u građanskom ratu koji već četiri godine razara Siriju, Asad je uzvratio:

Bašar Asad - Sputnik Srbija
Asad: Najopasniji lideri Islamske države su Skandinavci

„Vi ste podržali teroriste. (…) Kako možemo da vodimo dijalog sa zemljom koja podržava teroriste? (…) Francuska vlada mora da prestane da podržava teroriste u mojoj zemlji.“

Asad je odbacio optužbe da njegova vojska koristi nekonvencionalno oružje, „slepo oružje“ kako se izrazio francuski novinar.

„U našoj vojsci nismo čuli za slepo oružje. Imamo konvencionalne bombe i klasično naoružanje“, rekao je on.

Bašar Al Asad - Sputnik Srbija
Asad: Rusija pouzdan saveznik koji teži stabilnosti u svetu

Sirijski predsednik je otkrio da postoje kontakti između francuske i sirijske obaveštajne službe iako su diplomatski odnosi Pariza i Damaska prekinuti, ali da nema saradnje dveju zemalja protiv organizacije Islamska država, koja je aktivna u Siriji i Iraku. Odgovornost za njeno širenje pripisao je Sjedinjenim Američkim Državama.

„Islamska država je stvorena 2006. godine u Iraku pod okriljem SAD. Pre toga je nije bilo. Ova organizacija je došla u Siriju zato što je u ekpanziji. Kada pred vratima imate haos, treba očekivati da će doći i do vas“, kaže Asad.

Bašar Asad - Sputnik Srbija
Asad: Sirija dobija informacije o koalicionom bombardovanju

Ovo je prvi intervju koji je sirijski predsednik dao francuskoj televiziji od početka građanskog rata u njegovoj zemlji. „Frans 2“ je nakon emitovanja razgovora koji je snimljen u predsedničkoj palati u Damasku kritikovala političare iz vodeće Socijalističke partije. Odluku  televizijske stanice da da reč Asadu predstavnici ove stranke su nazvali „sramnom“ i „beščasnom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala