Istraživanje o porodičnom nasilju nagrađeno Pulicerom

© Flickr / Mustafa Khayat / Uđi u bazu fotografijaRedakcija
Redakcija - Sputnik Srbija
Pratite nas
List Post i izveštač iz Čarlstona dobio je Pulicerovu nagradu za javnu službu, zbog tekstova o velikoj stopi žena koje su ubili muškarci u Južnoj Karolini u SAD, što je podstaklo predloge o reformi kaznenog zakonika i oštrije kazne za porodično nasilje.

„Strastveno smo ušli u ovaj projekat, i uzbuđeni smo zbog onoga što bi on mogao da da Južnoj Karolini“, rekao je izdavač Pi Džej Brauning, čijem listu je pripala zlatna medalja, na ceremoniji održanoj na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

List je 2013. počeo objavljivanje tekstova o porodičnom nasilju, istraživši ubistva 300 žena u prethodnoj deceniji.

Njihovi tekstovi podstakli su poslanike Južne Karoline da predlože oštrije kazne za porodično nasilje, a guverner Niki Heli je oformio specijalnu jedinicu za ispitivanje tog problema.

Njujork tajms osvojio je tri Pulicera, a Los Anđeles tajms dva.

Njujork tajms i Vol strit džornal dobili su nagradu za istraživačko novinarstvo, a Njujork tajms je odneo i Pulicera za međunarodno izveštavanje, zbog tekstova o epidemiji ebole u zapadnoj Africi i foto-reportaže.

Los Anđeles tajmsu su otišli Puliceri za reportažu i televizijsku kritiku.

List Dejli briz iz Torensa u Kaliforniji dobio je nagradu za izveštavanje u lokalnoj zajednici za tekstove o korupciji u školama.

Napustio novinarstvo zbog male plate

Jedan od dobitnika nagrade, Rob Kuznika, u međuvremenu je napustio novinarski posao, jer od plate nije mogao da podmiruje životne troškove.

Kako je objavio američki sajt „Slejt“, Kuznika, dobitnik Pulicera u kategoriji lokalno izveštavanje, napustio je prošle godine list Dejli Briz iz Torensa u Kaliforniji u kojem je objavio istraživačke tekstove o korupciji u lokalnom školstvu, za šta je nagrađen Pulicerom.

Počeo je da radi kao stručnjak za odnose sa javnošću u jednoj fondaciji Univerziteta Južna Kalifornija potvrđujući da mu je žao što je napustio novinarstvo, ali da mu je bilo teško da sastavlja kraj s krajem radeći u novinama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala