Srbi oslobođeni optužbi za ubistvo pripadnika ROSU

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radovan Radić i Milovan Vlašković iz Zubinog Potoka oslobođeni su optužbe za ubistvo ROSU policajca Envera Zumberija, 26. jula 2011. godine. Branilac Nebojša Vlajić kaže da je ta presuda pobeda pravde na Kosovu.

Nakon što je prošle nedelje odbrana dvojice Srba iz Zubinog Potoka održala svoje završne reči, danas im je u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudsko veće, kojim je predsedavao Euleksov sudija Paolo Tekseira, izrečena oslobađajuća presuda po svih sedam tačaka optužnice, prenosi agencija Tanjug.

Radića i Vlaškovića optužnica je teretila za niz krivičnih dela — teško ubistvo, pokušaj teškog ubistva, neovlašćeno vlasništvo, kontrola, posedovanje ili upotreba oružja, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, ugrožavanje javnog saobraćaja, izazivanje opšte opasnosti i učestvovanje u masi koja vrši krivično delo.

Jedan od branilaca, advokat Nebojša Vlajić, izrazio je zadovoljstvo današnjim ishodom suđenja.

„Ovo je pobeda pravde na Kosovu i ovo je pobeda dvojice malih ljudi koji su uspeli da dokažu da nemaju nikakve veze sa teškim zločinom za koji su optuženi. Nažalost, oni nisu jedini koji su na Kosovu u takvoj situaciji, ali sam vrlo srećan zbog toga što su uspeli da se oslobode tih lažnih optužbi“, rekao je Vlajić.

Dodao je da se ponovo postavlja pitanje kako radi Euleksovo Tužilaštvo na Kosovu i šta je za njih dovoljno da bi neosnovano i neopravdano na osnovu lažnih optužbi ovako dugo držali ljude u pritvoru.

„Jedan od okrivljenih danas (Radovan Radić) je čitavu godinu dana proveo u pritvoru dok je dokazao ono što smo tvrdili od početka — da nema nikakvih dokaza i da on nije učinio to za šta je optužen. Srećom, sud je bio sastavljen od iskusnih sudija internacionalaca koji su pravilno ocenili dokaze i doneli odluku koja je jedina bila moguća“, rekao je Vlajić.

Vlajić je napomenuo da se u slučaju ubistva Envera Zumberija vodi postupak protiv više ljudi.

„Za ovo krivično delo, ubistvo policajca specijalne policije Kosova Envera Zumberija, vodi se postupak protiv više ljudi. Bilo je predloga da se ti postupci spoje sa ovim postupkom koji je danas završen, ali sud je te predloge odbio. U jednom drugom predmetu koji se vodi, takođe su okrivljena dva lica. Suđenje nije počelo, ali je optužnica podignuta i ja očekujem da će suđenje tu početi vrlo brzo. I postoji još jedan, treći postupak, sa drugim okrivljenim licima, koji je trenutno u fazi istrage“, naveo je Vlajić.

Suđenje Radiću i Vlaškoviću počelo je 9. decembra 2014. godine.

Zbog slučaja u vezi sa ubistvom Zumberija privođeno je više Srba iz Zubinog Potoka, a nedavno su i šef operative regionalne direkcije Kosovske policije u Severnoj Mitrovici Miodrag Lekić i njegov brat, takođe policajac iste stanice, inače iz Zubinog Potoka, suspendovani sa dužnosti do završetka istrage.

Pripadnik Specijalne jedinice ROSU Enver Zumberi ubijen je 26. jula 2011. godine u severnom delu Kosova tokom operacije na uspostavljanju kontrole na prelazima 1 i 31 — Brnjak i Jarinje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala