Mateo Renci: „Sistematski masakr“ na Mediteranu

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaMateo Renci
Mateo Renci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mateo Renci, italijanski premijer, govori o „sistematskom masakru na Mediteranu“, nakon brodoloma u kome je poginulo najmanje 700 ljudi.

Nova tragedija sa imigrantima dogodila se samo nedelju dana posle sličnog brodoloma u kome je nastradalo 450 ljudi.

Brod se prevrnuo u libijskim teritorijalnim vodama, na 120 nautičkih milja od italijanskog ostrva Lampeduza. U pomoć je pritekao trgovački brod koji je o nesreći obavestio italijansku obalsku stražu. Spasioci su uspeli da izvuku iz mora dvadeset osam preživelih.

Italija, koja je direktno suočena sa fenomenom imigranata iz Libije, uputila je novi apel za solidarnost.

„Italija radi izuzetan posao, iako je često potpuno usamljena. Nezamislivo je da je suočena sa tragedijama poput ovih. Ne postoji ista povezanost i solidarnost koju je Evropa pokazivala u drugim situacijama“, rekao je Renci u obraćanju medijima povodom nesreće.

Spasioci nose udavljene migrante posle prevrtanja ribolovačkog broda - Sputnik Srbija
Stotine imigranata utopilo se u Sredozemnom moru

U razgovoru sa većinom evropskih lidera zatražio je da se osnaži program „Triton“ u kome učestvuje samo trećina članica Evropske unije.

Ovu operaciju, koju predvodi Fronteks, evropska agencija za kontrolu spoljnih granica, kritikuju zato što joj je cilj nadgledanje granica, a ne spasavanje imigranata. Budžet operacije je mnogo manji od italijanske operacije „Mare nostrum“, okončane pre nekoliko meseci, koja je omogućila da se spase desetina hiljada života.

Federika Mogerini, šef evropske diplomatije, uoči vanrednog sastanka ministara unutrašnjih i spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu posvećenog pitanju imigracije, rekla je da je „moralna dužnost Evropljana da spreče događanje ovakve tragedije iznova i iznova“.

Predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc priznao je da je deo problema u tvrdoj politici država-članica prema imigrantima i azilantima.

„Bez evropske strategije koja se zasniva na solidarnosti naredna tragedija je samo pitanje vremena“, poručio je Šulc.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala