Novak osvojio Monte Karlo: Ima li koga jačeg?

© AFP 2023 / VALERY HACHE Novak Đoković sa trofejem u Monte Karlu
Novak Đoković sa trofejem u Monte Karlu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novak Đoković je novi šampion turnira u Monte Karlu. U finalu je savladao Čeha Tomaša Berdiha sa 2:1 u setovima (7:5, 4:6 i 6:3). Time je ispisao nove stranice istorije tenisa, jer je postao prvi teniser koji je u sezoni osvojio prva tri turnira Masters 1000 serije.

Novak je vezao 17. uzastopnu pobedu, a 30. od početka godine. Ovo mu je bio jubilarni 300. meč na turnirima Masters serije i 23. titula, čime se izjednačio sa legendarnim Rodžerom Federerom. Iako nije briljirao kao prethodnog dana protiv Nadala, odigrao je sasvim dovoljno da savlada 8. tenisera na ATP listi.  

Početak meča je podsetio na Novakov polufinalni meč. Odmah je izgubio svoj servis, a Berdih poveo sa 2:0, a potom i sa 3:1 u gemovima. Iako je u tim trenucima Berdih igrao gotovo bez greške, Đoković je uspevao da ostane na samo brejk zaostatka i pored prilično lošeg procenta prvog servisa. U šestom gemu pri rezultatu od 3:2 za Čeha, Novak je iskoristio drugu brejk loptu i poravnao rezultat na 3:3.

Nole je tada podigao nivo svoje igre, a na drugoj strani Tomaš je potpuno posustao, pravio mnogo neizneđenih greškaka, koje su dovele do potpunog preokreta u meču i rezultata 5:3 u gemovima za našeg tenisera. Čeh je uspeo da se vrati u meč i izjednači na 5:5, ali je to bilo sve što je uradio u prvom setu. Novak osvaja dva naredna gema za 7:5 i 1:0 u setovima.

U drugom setu igrači su držali svoj servis, do 3:2 u  gemovima. Kiša koja je rominjala, postala je sve jača i sudija je doneo odluku da prekine meč.

Posle pauze od sat vremena i deset minuta meč je nastavljen servisom Berdiha. Sigurnom igrom on je izjednačio rezultat na 3:3, a potom je napravio i brejk. Do kraja seta igrao je nepogrešivo i odveo je meč u treći set.

To kao da je naljutilo Novaka, koji je u nastavku meča za petnaestak minuta, uz dva brejka, došao do velikih 4:0, rešen da ne dozvoli bilo kakvu šansu protivniku da se na kraju utakmice raduje. Sigurnom igrom i prepoznatljivim bekhend paralelama je razoružao Čeha, koji je sve češće grešio. Berdih je počeo i da pokazuje znakove nervoze, što je prvom teniseru sveta samo olakšalo novi put u istoriju.

Uspeo je Berdih da vrati jedan brejk, uz osvojena dva svoja servisa, ali to je bilo sve od njega u ovom meču. Na kraju, još boljom kretnjom i jakim udarcima, Nole je stigao do velikih  6:3, odnosno 2:1 u setovima, posle dva sata i 40 minuta igre. Slavlje je moglo da počne!

Ovo je bilo 11 uzastopno finale koje je Novak osvojio, što takođe nikome do sada nije pošlo za rukom. Nadal i Federer su uspeli da vežu po 9 uzastopnih pobeda na masters turnirima.

Posle slušanja srpske himne u čast pobednika turnira, igrači su se obratili publici.

„Čestimam Novaku na ovom izutenom uspehu. Uradio sam sve što sam mogao da konačno osvojim svoj prvi trofej ove sezone, ali to nije bilo dovoljno, na moju žalost. Zahvalan sam svima koji su ovako dobro ogranizovali turnir i učinili sve da se mi teniseri ovde osećamo ovako dobro“, rekao je Tomaš prilikom uručivanja utešnog pehara.

„Dobro veče. Čestitke Tomašu na sjajnoj nedelji. Nije ovo bio lak poraz, ali ovo je bila sjajna borba. Dug meč. I ti si zaslužio ovu titulu koliko i ja“, obratio se Berdihu na engleskom jeziku, a potom nastavio na francuskom.

„Želim da se zahvalim mojoj ekipi, mom timu, koji je svakodnevno sa mnom, i koji se žrtvuju za moje uspehe. Zahvaljujem se organizatorima na uspešnom turniru, sakupljačima loptica, publici koja nas je pratila iz dana u dan. Veliko hvala svima na podršci“, završio je Đoković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala