One vladaju - najmoćnije žene sveta

Pratite nas
Žene se danas nalaze na visokim i značajnim pozicijama u političkom i društvenom životu i spremne su da se uhvate u koštac sa „muškim problemima“. Predstavljamo vam deset uglednih i moćnih žena u savremenoj svetskoj politici.

Žene se danas nalaze na visokim i značajnim pozicijama u političkom i društvenom životu i spremne su da se uhvate u koštac sa „muškim problemima“. Predstavljamo vam deset moćnih i uglednih žena u savremenoj svetskoj politici.

© AP PhotoPre nego što je u januaru 2012. godine postala premijerka Jamajke, Porša Simpson Miler je bila ministarka rada, socijalne sigurnosti, ministarka turizma i sporta, i ministarka lokalne uprave.
Premijerka Jamajke Porša Simpson Miler - Sputnik Srbija
1/10
Pre nego što je u januaru 2012. godine postala premijerka Jamajke, Porša Simpson Miler je bila ministarka rada, socijalne sigurnosti, ministarka turizma i sporta, i ministarka lokalne uprave.
© AP PhotoHilari Klinton, bivša američka državna sekretarka, nedavno je najavila svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2016. godine.
Hilari Klinton - Sputnik Srbija
2/10
Hilari Klinton, bivša američka državna sekretarka, nedavno je najavila svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2016. godine.
© AP PhotoKraljica Elizabeta II je šef Velike Britanije i 15 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta. Starija kćerka kralja Džordža VI i kraljice Elizabete, rođena je 1926. godine, a postala je kraljica u svojoj 25 godini.
Kraljica Elizabeta II - Sputnik Srbija
3/10
Kraljica Elizabeta II je šef Velike Britanije i 15 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta. Starija kćerka kralja Džordža VI i kraljice Elizabete, rođena je 1926. godine, a postala je kraljica u svojoj 25 godini.
© Flickr / United Nations Photo Šeik Hasina je premijerka Bangladeša od januara 2009. godine i ćerka je prvog predsednika te zemlje. Kao opozicioni lider, bila je meta atentata u 2004. godini, a tri godine kasnije je uhapšena zbog optužbi za korupciju od strane prelazne vlade.
Premijerka Bangladeša Šeik Hasina - Sputnik Srbija
4/10
Šeik Hasina je premijerka Bangladeša od januara 2009. godine i ćerka je prvog predsednika te zemlje. Kao opozicioni lider, bila je meta atentata u 2004. godini, a tri godine kasnije je uhapšena zbog optužbi za korupciju od strane prelazne vlade.
© Flickr / Adam TinworthKraljica Jordana, supruga kralja Abdulaha bin al Huseina, poznata je po svojim aktivnostima u obrazovanju, zdravstvu i osnaživanju zajednice.
Kraljica Ranija - Sputnik Srbija
5/10
Kraljica Jordana, supruga kralja Abdulaha bin al Huseina, poznata je po svojim aktivnostima u obrazovanju, zdravstvu i osnaživanju zajednice.
© AP PhotoPedsedsednica Brazila Dilma Rusef je na čelu države od januara 2011. godine i prva je žena predsednik te zemlje. Postala je član socijalističke partije tokom mladosti, a kasnije se pridružila grupi koja se borila protiv vojne diktature. Rusefova je bila zarobljena i u zatvoru je provela dve godine.
Pedsedsednica Brazila Dilma Rusef - Sputnik Srbija
6/10
Pedsedsednica Brazila Dilma Rusef je na čelu države od januara 2011. godine i prva je žena predsednik te zemlje. Postala je član socijalističke partije tokom mladosti, a kasnije se pridružila grupi koja se borila protiv vojne diktature. Rusefova je bila zarobljena i u zatvoru je provela dve godine.
© Flickr / CGIAR Climate Danska premijerka Hele Torning Šmit je lider socijaldemokrata. Pre izbora na to mesto bila je predstavnik Danske u Evropskom parlamentu.
Danska premijerka Hele Torning Šmit - Sputnik Srbija
7/10
Danska premijerka Hele Torning Šmit je lider socijaldemokrata. Pre izbora na to mesto bila je predstavnik Danske u Evropskom parlamentu.
© Flickr / US Department of StatePredsednica Liberije Elen Džonson Sirlif je na čelu države od 2006. godine i prva je demokratski izabrana predsednica Afrike. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2011. godine zbog uspostavljanja mira i jačanja položaja žena u Liberiji.
Predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif - Sputnik Srbija
8/10
Predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif je na čelu države od 2006. godine i prva je demokratski izabrana predsednica Afrike. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2011. godine zbog uspostavljanja mira i jačanja položaja žena u Liberiji.
© AP PhotoAngela Merkel je prva žena kancelar u Nemačkoj. Ona je kancelarka od 2005. godine, a 2007. godine je predsedavala G8, i druga je žena, posle britanske premijerke Margaret Tačer, kojoj je pripala ta čast. Magazin Forbs proglasio je drugom najmoćnijom osobom na svetu, što je najviši rang za jednu ženu u istoriji.
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
9/10
Angela Merkel je prva žena kancelar u Nemačkoj. Ona je kancelarka od 2005. godine, a 2007. godine je predsedavala G8, i druga je žena, posle britanske premijerke Margaret Tačer, kojoj je pripala ta čast. Magazin Forbs proglasio je drugom najmoćnijom osobom na svetu, što je najviši rang za jednu ženu u istoriji.
© AP PhotoArgentinska predsednica Kristina Fernandez de Kišner na čelu države se nalazi od decembra 2007. godine. Postala je prva žena u istoriji Argentine koja je postala predsednica države. Udovica je bivšeg predsednika Nestora Kušnera.
Argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kišner - Sputnik Srbija
10/10
Argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kišner na čelu države se nalazi od decembra 2007. godine. Postala je prva žena u istoriji Argentine koja je postala predsednica države. Udovica je bivšeg predsednika Nestora Kušnera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala