Norveška traži objašnjenje za posetu Rogozina Svalbardu

© Sputnik / Jekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Norveške saopštilo je da je zatražilo od ruske strane objašnjenje zbog posete potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina Svalbardu i da razmatra pooštravanje pravila za ulazak u Norvešku, pišu norveški mediji, pozivajući se na predstavnika MIP Fruda Andersena.

Dmitrij Rogozin, koji se nalazi na sankcionom spisku Zapada, saopštio je ranije na svom mikroblogu na Tviteru da je doputovao u administrativni centar Svalbarda — Longjir. Nakon toga, norveški mediji su preneli da je ruski zamenik premijera ovim, navodno, prekršio režim sankcija.

Predstavnik norveškog ministarstva inostranih poslova Frude Andersen izjavio je da dolazak Dmitrija Rogozina na Svalbard ne predstavlja kršenje zakona, ali da je „neprikladan“ zbog pripajanja Krima Rusiji i antiruskih sankcija Zapada koje je ono prouzrokovalo.

U okviru putovanja na Severni pol, ruski potpredsednik je posetio rusko naselje Barencburg na Svalbardu, saopštio je na Tviteru.

Svalbard, ili Špicberška ostrva (po najvećem ostrvu), veliki arhipelag u Severnom ledenom okeanu, deo je Norveške, ali privrednu delatnost ima pravo da vodi i Rusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala