Čomski: Otpisati grčki dug kao nekad nemački

© AP Photo / Nader DaoudNoam Čomski
Noam Čomski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznati američki filozof i lingvista Noam Čomski predložio je da se otpiše grčki dug na isti način kao što je to urađeno sa nemačkim dugom 1953. godine.

U intervjuu televiziji „Euronjuz“ Čomski je rekao da politika Brisela uništava Grčku. Prema njegovim rečima, Evropa bi trebalo da otpiše dug Grčke, kao što je to urađeno sa nemačkim dugom u prošlosti. Tada je to objašnjeno potrebom da se obnovi ratom porušena Nemačka.

Noam Čomski - Sputnik Srbija
Noam Čomski: Primer propagande – prve stranice američkih novina

„Siriza je došla na vlast sa mandatom naroda koji je rekao da Grčka više ne treba da sprovodi politiku Brisela i da nemačke banke uništavaju zemlju“, rekao je Čomski i dodao da je mešanje politike dovelo do uvećanja grčkog duga.

„50 odsto omladine nema posao, a oko 40 odsto stanovništva živi ispod praga siromaštva. Grčka se uništava“, rekao je filozof.

Čomski je ubeđen da svet „ide u propast“ zato što se uništava životna sredina i zato što postoji pretnja nuklearnog rata. Ipak, Čomski vidi i optimistične znake, kao što su nezavisnost Latinske Amerike, Siriza i pokret Podemos u Španiji.

„Nadajmo se da će konačno doći do ustanka protiv uništavajuće ekonomske i socijalne strategije koju sprovode birokratija i banke, i to daje nadu. Ustanak mora da se desi“, ubeđen je američki naučnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala