Slovenija zatražila od Srbije povratak kulturne baštine

© WikipediaParlament Republike Slovenije
Parlament Republike Slovenije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenija je predala Srbiji popis 313 dela svoje kulturne i diplomatske baštine koja se nalaze u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i u arhivima i zatražila njihov povratak prema sporazumu o sukcesiji koju su potpisale sve naslednice.

Visoka predstavnica Slovenije za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič potvrdila je za ljubljanski „Dnevnik“ da je popis 313 umetničkih predmeta i dokumenata koji se nalaze na teritoriji Srbije predala juče ambasadoru Srbije u Ljubljani Aleksandru Radovanoviću, koji je odbio da to komentariše, prenela je Hina.

Vraćanje zajedničke kulturne i diplomatske baštine do sada nije bilo u središtu sukcesijskih pregovora koja su se koncentrisala na materijalnu imovinu, nekretnine i finansijska sredstva, a očekuje se da će povratak te baštine duže trajati, što pokazuju slični slučajevi prilikom raspada država.

Slovenačka predstavnica za sukcesiju kao sledeći korak Ljubljane očekuje posetu njihovih eksperata Srbiji radi verifikacije predanog popisa.

Ona je optimista jer je, dodaje, uspešno već podeljen najveći deo umetničkih slika i skulptura koji su se nalazili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima nekadašnje SFRJ po svetu.

I Slovenija je u tom procesu dobila natrag dela svojih autora.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala