Ogroman asteroid se opet približava Zemlji

© Foto : NASA//JPLOgroman asteroid se opet približava Zemlji
Ogroman asteroid se opet približava Zemlji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Astronomi sa Univerziteta u Teksasu strahuju da je asteroid veličine Kipa slobode, koji je 2012. godine bio blizu sudara sa Zemljom, ponovo na putu da padne na našu planetu - i što je najgore, naučnici nemaju predstavu gde bi on tačno mogao da udari.

Asteroid 2012 TC4, koji je jedva izbegao sudar sa Zemljom u oktobru 2012. godine, po drugi put se nalazi u blizini naše planete.

Two views of Jupiter's ice-covered moon, Europa - Sputnik Srbija
NASA u potrazi za vanzemaljcima na Jupiterovom mesecu Evropa

Istraživači spekulišu da ovaj put, nebesko telo može da ima u prečniku 40 metara, skoro kao čuveni Kip slobode, i da bude duplo veći od meteora koji je pre dve godine eksplodirao u ruskom gradu Čeljabinsku, kada je povređeno 1.500 ljudi i oštećeno više od sedam hiljada objekata.

Stručnjaci priznaju da nemaju ideju gde bi on mogao da padne.

Gigantska svemirska stena, otkrivena u opservatoriji na Havajima je 2012. godine promašila Zemlju za samo nešto manje od 59.000 milja, a očekuje se da će se opet približiti Zemlji u oktobru 2017. godine.

Srećom, mnogi astronomi ne veruju da će asteroid udariti u Zemlju, a iako se to bude desilo, kako kažu, izazvaće malo strukturnog oštećenja.

„Od tog udara bi došlo do lomljenja prozora“, rekao je astronom i profesor na Univerzitetu u Teksasu Judit Giorgij Ries.

„Šansa da astroid udari u Zemlju je jedan prema milion. Veličinu je teško proceniti, ali pretpostavljamo da se kreće između 10 i 40 metara“, rekao je predstavnik Evropske svemirske agencije Detlef Košni.

Stručnjaci NASA-e tvrde da nema nikakvih šansi da asteroid udari u zemlju, ali profesor Ries smatra da će morati još mnoga ispitivanja da se izvrša kako bi se sa sigurnošću moglo reći da on predstavlja nikakvu pretnju.

U Sunčevom sistemu trenutno ima 1.572 potencijalno opasna asteroida, ali ni za jedan nije potvrđeno da predstavlja moguću opasnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala