MOK: Prijem Kosova u interesu sportista

© AP Photo / Silvia IzquierdoPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu, izjavio je da je Srbija veliki prijatelj i partner MOK-a, kao i da je Kosovo primljeno u punopravno članstvo u interesu sporta i sportista.

MOK i međunarodni sport su autonomni, kaže Bah, na osnovu pravila i interesa svih sportista. Autonomija sporta i sportista priznata je i poveljom Ujedinjenih nacija, i to je, prema njegovim rečima, uzeto u obzir prilikom primanja Kosova i Metohije u Komitet. Bah kaže da je uzeto u obzir i to da je jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije priznalo više od 100 zemalja sveta, ali i da je MOK želeo da sportistima iz južne srpske pokrajine pruži priliku da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Olimpijski komitet Srbije sa predsednikom Vladom Divcem na čelu bio je izričito protiv te odluke i iskazivao je zabrinutost zbog toga.

„Imamo izvrsnu saradnju sa OKS i ništa nismo radili bez konsultacije sa njima. Jasno je da o ovom pitanju nemamo iste stavove, ali kao i u svakoj kući, znate to i sami, ima različitih mišljenja. Na kraju se zahvaljujemo rukovdostvu OKS što je poštovao međunarodna pravila sporta“, rekao je Bah.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac izjavio je da je OKS iscrpeo sve mogućnosti oko stopiranja prijema Kosova i Metohije u MOK, ali da zbog toga nikako ne sme u drugi plan da stavi brigu o srpskim sportistima.

„Imamo fenomenalnu saradnju sa MOK, punu podršku u realizaciji naših programa i zadovoljni smo time. Naravno, postoje razlike i neslaganje u nekim stavovima po pitanju Kosova, ali ovo neslaganje nije i ne sme da bude prepreka u saradnji i razgovorima o brojnim temama“, rekao je Divac.

Bah će se sastati i sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, posetiće Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“, a potom putuje u Prištinu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala