Priština: Tači bi da dođe kao prijatelj

© Sputnik / Ilja Pitaljev / Uđi u bazu fotografijaPriština
Priština - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski vicepremijer Hašim Tači doneo je odluku da dođe u Beograd, sudeći prema izjavama iz Prištine. Analitičar Behljuj Bećaj za Sputnjik kaže da je Tači prihvatanjem poziva pokazao spremnost da poseti Beograd i da se njegova poseta ne tretira kao neprijateljska i ratno-huškačka

Tačijev savetnik Ardian Arifaj u izjavi za kosovski list „Epoku e Re“ potvrdio je da će on doći u Beograd na poziv beogradske NVO „Ambasadori mira“ za učešće na konferenciji o Zapadnom Balkanu 24. aprila. Ovo je potvrdio i njegov zamenik Petrit Seljimi.

„Tači je načelno prihvatio poziv da dođe na skup i zadatak je srpskih vlasti da mu garantuju bezbedan boravak," izjavio je Seljimi.

Za kosovkim vicepremijer Hašim Tači, u Srbiji je raspisana poternica zbog ratnih zločina, a posle izjave srpskog tužioca ratne zločine Vladimira Vukćčevića da bi on mogao biti uhapšen po dolasku u Beograd, danas se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je izričito rekao da će do hapšenja doći u tom slučaju.

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Šta će Srbija uraditi sa Tačijem

Politikolog iz Prištine Behljuj Bećaj za Sputnjik kaže, međutim, da je Tači prihvatanjem poziva pokazao spremnost da poseti Beograd, i da ne bi trebalo da se njegova eventualna poseta Beogradu tretira kao neprijateljska i ratno-huškačka.

„Priče da će biti uhapšen mislim da nemaju mesta, ali ako oni koji to govore misle ozbiljno, onda je pitanje koliko su svi ovi procesi koji se vode i ljudi koji su na čelu njih, zainteresovani da dođe do normalizacije odnosa između Srba i Albanca“, kaže Bećaj.

On smatra da je Tači ovakvom odlukom pokazao političku volju kao izraz potrebe koja ide u pravcu daljih normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

„Kakva će biti reakcija ostalih, na Kosovu i Srbiji, ostaje otvoreno pitanje koje ne zavisi od toga šta o tome misle pojedini lideri, već je pitanje širih okolnosti“, kaže Bećaj.

On smatra da treba ozbiljno analizirati sve okolnosti i biti objektivan u proceni da bi takva poseta bila korisna ako se iskreno želi normalizacija odnosa Srba i Albanaca.

„Dakle, moje mišljenje je da bi bilo i korisno i uputno da imamo svakodnevne kontakte, kako bi se istopio jaz koji je stvoren kao posledica dugogodišnjih sukoba na Kosovu“, zaključuje Bećaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala