Buzina ubili proruski stavovi

Pratite nas
Bliski prijatlelj ubijenog ukrajinskog novinara Olesa Buzine, ukrajinski publicista Aleksandar Čalenko, nazvao je njegovo ubistvo „nastavkom odstrela proruskih aktivista“ u Ukrajini. On je za RIA Novosti rekao da se Buzina spremao da se preseli u Moskvu.

Kijevska policija saopštila je da su dva nepoznata maskirana napadača pucala u Buzinu nedaleko od njegovog doma u centru Kijeva i da je reč o „ubistvu s predumišljajem“. 

„Znam da je Buzina pregovarao ili je čak zaključio ugovor s jednim ruskim studiom o snimanju istorijskog filma ili ciklusu predavanja… On je 2011. godine sa studiom ’K-1’ televizijskog kanala ’Inter’ snimio u Kijevu oko 30 epizoda istorijskog programa ’Tragovima predaka’, gde je bio voditelj i scenarista“, rekao je Čalenko. 

Prema njegovim rečima, Buzina je nameravao da u Rusiji objavi detektivske priče u stilu Borisa Akunjina. „Njegova zamisao bila je da se radnja dešava u Kijevu krajem 19. veka. Razlika je samo u tome što je Akunjin kosmopolita, a kod Buzine je junak imperijalista. On u Kijevu istražuje nekakve političke zavere. Buzina je čak smislio i pseudonim – Aleksandar Siro, što je francuski prevod njegovog prezimena. Molio je da o tome nikome ne govorim, jer je hteo da zaintrigira čitaoce i da sakrije da je on autor. Ne znam da li su već bile gotove neke priče, ali je pregovore s ruskim izdavačima već vodio“, rekao je prijatelj ubijenog novinara. 

„Za ukrajinske nacionaliste on je bio među petoricom najomraženijih neprijatelja. On je 20 godina pisao knjige koje razgolićuju ukrajinski nacionalizam i delatnike ukrajinske istorije i kulture. Popularnost mu je doneo prikaz figure Tarasa Ševčenka – postao je poznat zahvaljujući svojoj knjizi ’Zloduh Taras Ševčenko’. Buzina ga je prikazao kao alkoholičara, pijanicu, ženskaroša i pohlepnog čoveka. Prirodno, to ukrajinski nacionalisti nisu mogli da mu oproste“, ispričao je Buzinin prijatelj.

Ubijeni Oles Buzina - Sputnik Srbija
Pet svedoka ubistva Olesa Buzine

Buzina je, prema rečima Čalenka, bio kategorički protiv potpisivanja Ugovora o asocijaciji s Evropskom unijom. „Sećam se, čuo sam se s njim telefonom, razgovarali smo po dva sata o tome šta bi moglo da se učini da Ukrajina ne potpiše taj ugovor“, sećža se Čalenko. 

Prema njegovim rečima, Buzina je bio protiv ratnih dejstava u Donbasu. „Svojim prijateljima s obe zaraćene strane u Donbasu govorio je da ne treba ratovati. Bio je oštar kritičar ratnih dejstava. S obzirom na to da je bio u Kijevu, nije mogao da podrži DNR i LNR. Ali mnogi ustanici koji sada ratuju u Donbasu svoje stavove o istoriji Ukrajine i sadašnjoj situaciji preuzeli su iz njegovih knjiga i članaka. Za proruski pokret u Ukrajini on je bio idol“, naveo je Čalenko. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala