Ginter Gras tražio od Evrope da razume Putina

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLNemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras
Nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Idemo prema trećem svetskom ratu. Ratovi se vode po celom svetu. Mi rizikujemo da ponovimo sopstvene greške. Rat može da počne, a mi, kao mesečari, možemo da i ne primetimo da se on približava, rekao je nemački nobelovac tri nedelje pred smrt.

Nemački pisac Ginter Gras, dobitnik Nobelove nagrade, u jednom od svojih poslednjih intervjua pozvao je Evropljane da razumeju ruskog predsednika Vladimira Putina, i da prestanu da se rukovode interesima Sjedinjenih Država, piše nemački Velt.

Gras je smatrao da je velika greška SAD što posle raspada SSSR-a nisu ni pokušale da zajedno sa Rusijom stvore novu alijansu bezbednosti.

„Obećali su Ukrajni ulazak u Evroopsku uniju, a zatim i u NATO i potpuno je logično što je Rusija ljutito reagovala na to“ — rekao je nobelovac.

Pored toga, Ginter Gras je upozorio čovečansvo da mu preti treći svetski rat.

„Idemo prema trećem svetskom ratu. Ratovi se vode po  celom svetu. Mi rizikujemo da ponovimo sopstvene greške. Rat može da počne, a  mi, kao mesečari, možemo da i ne primetimo da se on približava. U ovom trenutku, s jedne strane  imamo Ukrajinu u kojoj se situacija ne poboljšava. U Izraelu i Palestini stanje je sve gore i gore. Amerika je ostavila Irak u katastrofalnom stanju. Zverstva čini Islamska država, a tu su i problemi Sirije o kojima se ne govori u medijima, mada ljudi tamo nastavljaju da ubijaju jedan drugog“ — upozorio je Gras tri nedelje pred smrt.

Ginter Gras, koji je rođen 1927. godine, bio je kao i većina njegovih vršnjka član nacističke organizacije „hitlerjugend“. U oktobru 1944. mobilisan je je u tenkovsku jedinicu „Vafen SS“  da bi 1945. godine kao ranjenik dospeo u američki logor za ratne zarobljenike. Ovaj deo njegove biografije bio je pažljivo skrivan sve dok sam nije  odlučio da ga obelodani u autobiografskom romanu „Ljušteći luk“ 2006. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala