Azerbejdžan i Srbija - o gasu, novim poslovima, avio—liniji

© Foto : Vlada republike SrbijeAleksandar Vučić i Ilham Alijev
Aleksandar Vučić i Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Bakuu, predložio uvođenje direktne avionske linije do Beograda. Azerbejdžanske kompanije zainteresovane za privatizaciju srpskih preduzeća.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o saradnji dveju zemalja u oblasti infrastrukture, vojne industrije, energetike i poljoprivrede. 

© Foto : Vlada republike Srbije„Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju“, istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća.
„Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju“, istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća. - Sputnik Srbija
„Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju“, istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća.

Vučić, koji je sastankom sa Alijevim počeo dvodnevnu posetu Azerbejdžanu, istakao je zadovoljstvo iskustvom koje Srbija ima sa azerbejdžanskim kompanijama koje posluju u Srbiji i naglasio želju da se pojača saradnja s firmama Azvirt i Azmeko, saopšteno je iz Vlade Srbije.

„Odlučni smo da ojačamo naše veze, ne samo političke, već i ekonomske“, naglasio je Vučić i zahvalio Alijevu zbog podrške Azerbejdžana teritorijalnom integritetu Srbije.

Premijer je predložio predsedniku Azerbejdžana uspostavljanje direktne avionske linije Beograd — Baku.

Alijev je istakao je da se nada da će poseta delegacije Srbije ojačati ekonomske veze dve zemlje.

„Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju“, istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća.

Koliko gasa Srbija može da dobije

Vučić je posle sastanka novinarima rekao da je s Alijevim razgovarao o snabdevanju gasom i ušešću Azerbejdžana u privatizaciji u Srbiji.

"Razgovarali smo i o energetici, o (gasovodima) Tanapu i Tapu i o tome, posle izgradnje gasnog konektora s Bugarskom, koliki deo u budućnosti možemo da dobijamo sa 'Šah Deniza 2' ili nekih drugih nalazišta gasa, koliko gasa Srbija može da dobije da bismo izvršili diversifikaciju izvora i da bismo imali povoljnije cene", rekao je Vučić.

© Foto : Vlada republike Srbije"Verujemo da imamo velike i važne projekte pred nama koje zajedno s Azerbejdžanom možemo da ostvarujemo u korist našeg naroda. Mislim da smo veoma konkretno razgovarali. Predsednik Alijev se pokazao kao iskreni prijatelj Srbije. Verujem da ćemo te projekte ostvariti", rekao je Vučić.
Verujemo da imamo velike i važne projekte pred nama koje zajedno s Azerbejdžanom možemo da ostvarujemo u korist našeg naroda. Mislim da smo veoma konkretno razgovarali. Predsednik Alijev se pokazao kao iskreni prijatelj Srbije. Verujem da ćemo te projekte ostvariti, rekao je Vučić. - Sputnik Srbija
"Verujemo da imamo velike i važne projekte pred nama koje zajedno s Azerbejdžanom možemo da ostvarujemo u korist našeg naroda. Mislim da smo veoma konkretno razgovarali. Predsednik Alijev se pokazao kao iskreni prijatelj Srbije. Verujem da ćemo te projekte ostvariti", rekao je Vučić.
——

Povodom učešća Azerbejdžana u privatiziciji preduzeća u Srbiji, Vučić je pomenuo petrohemijski kompleks što obuhvata MSK Kikindu, Azotaru i Petrohemiju, a pomenuo je i poljoprivredu.

"Verujemo da imamo velike i važne projekte pred nama koje zajedno s Azerbejdžanom možemo da ostvarujemo u korist našeg naroda. Mislim da smo veoma konkretno razgovarali. Predsednik Alijev se pokazao kao iskreni prijatelj Srbije. Verujem da ćemo te projekte ostvariti", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da su razgovarali i o infrastrukurnim projektima —završetak južnog kraka Koridora 10 i zaobilaznica oko Beograda, kao i o saradnji u vojnoj industriji odnosno prenosu vojne tehnologije Srbije Azerbjadžanu.

Vučić je istakao zadovoljstvo iskustvom koje Srbija ima sa azerbejdžanskim kompanijama koje posluju u Srbiji i naglasio želju da se pojača saradnja s firmama Azvirt i Azmeko, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Odlučni smo da ojačamo naše veze, ne samo političke, već i ekonomske", naglasio je Vučić i zahvalio Alijevu za podršku Azerbejdžana teritorijalnom integritetu Srbije.

O kapacitetima srpske hemijske industrije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji je u državnoj delegaciji, posetio je pogone i razgovarao sa upravom komanije Azmeko, jedne od vodećih proizvođača metanola sa oko 600.000 tona godišnje koje Britiš Petrol distribuira u Evropi i Kini.

Antić je upoznao domaćine s mogućnostima i kapacitetima srpske hemijske industrije. Predstavnici Azmeka pokazali su interesovanje za mogućnost investiranja u MSK iz Kikinde i Petrohemiju Panševo, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka Vučića i Alijeva dogovoreno je da predstavnici Azmeka posete Srbiju i nastave razgovore o modalitetima saradnje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala