Hilari Klinton, „majstorica“ za ratna pitanja

© AP Photo / Mel EvansHilari Klinton
Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kandidat za predsednika SAD Hilari Klinton hoće da bude „šampion svakodnevne Amerike“. Skromna i spremna da sluša, bliska običnom narodu, radnicima i seljacima — to je identitet koji šalju propagandne poruke čiji je cilj da se izbriše slika o Klintonovima kao pripadnicima američkog džet-seta, okruženim vedetama i vukovima sa Volstrita.

Tim koji radi na njenoj kampanji učiniće sve da promeni predstavu o hladnoj, arogantnoj i nepristupačnoj političarki kakva o njoj vlada.

Posla će imati i da je predstave kao političara koga nije pregazilo vreme — Klintonova je najstariji kandidat za američkog predsednika od kraja Drugog svetskog rata.

Jastreb američke politike

Hilari Klinton će se u kampanji osloniti na nasleđe svoga muža, Bila Klintona. Na planu spoljne politike, ovo nasleđe odlikuju intervencionizam i ideja o američkoj izuzetnosti, koncepti kojima su pravdali ratove u svetu nakon završetka hladnog rata.

Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Hilari se vraća u Belu kuću - 2. deo

Klintonova važi za jednog od najratobornijih jastrebova američke spoljne politike.

Kao „prva dama“ ohrabrila je svog muža i državnu sekretarku Medlin Olbrajt da napadnu vojsku bosanskih Srba 1994. godine i bombarduju Jugoslaviju 1999. godine.

„Insistirala sam da bombarduju“, objasnila je kasnije da je rekla mužu na telefonskoj vezi iz Afrike. 

Za balkansko poglavlje Klintonove spoljne politike vezuje se i njen pokušaj da posetu Tuzli 1996. godine lažno opiše.

„Sećam se da smo sleteli uz snajpersku vatru…“ ispričala je u predsedničkoj kampanji 2008. godine opisujući taj događaj kao scenu iz ratnog filma, u kome je morala da beži od snajpera. Problem je što je ovu epizodu izmislila, jer se na snimcima videlo da nju, njenu ćerku Čelsi i pevačicu Šeril Krou dočekuje bosanska delegacija sa detetom koje joj se obraća. Klintonova je posle ovog otkrića tvrdila da je u pitanju manji gaf.

Sila boga ne moli

Bosanska epizoda, kao i uloga koju je sebi pripisala u mirovnom procesu u istočnoj Irskoj, bili su glavni argumenti  da je spremna da stane na čelo američke vojske.

Klintonova je i  jedan od najvećih zagovornika širenja NATO-a na istok Evrope, što je dovelo do tenzija sa Rusijom i rata u Ukrajini. Iste godine kada je Severno-atlantska alijansa bombardovala Beograd pristupile su joj Poljska, Mađarska i Češka Republika, i pored obećanja koje je 1989. godine Rusima dao Džordž Buš Stariji da se NATO neće širiti na istok.

Kao senatorka Njujorka bila je i jedan od najoštrijih zagovornika rata u Iraku, na istoj liniji sa američkim neokonzervativcima. U Senatu je zagovarala bombardovanje Iraka navodeći kao razlog Sadamovo hemijsko oružje i  nuklearni program, optužbe koje su se potom pokazale lažnim.

Kampanja Hilari Klinton za kandidata Demokratske stranke - Sputnik Srbija
Hilari Klinton u nedelju počinje predsedničku kampanju

Jedan od argumenata koje je tada navela bilo je njeno osmogodišnje iskustvo pored muža koji se bavio važnim nacionalnim pitanjima.

Klintonova se „proslavila“ i poređenjem Putina i Hitlera na početku krize u Ukrajini. Kao državni sekretar SAD od 2009. do 2013. godine aktivno je radila na smeni režima i širenju NATO-a u ovoj zemlji.

Jedna je od najzaslužnijih američkih političara za obnavljanje politike hladnog rata, koja ponovo deli Evropu.

Doprinela je pogoršanju američko-ruskih odnosa koji u ovom trenutku „ne mogu biti gori“, kako je za  Sputnjik rekao Vladimir Džabarov iz Komiteta Saveta Ruske Federacije za međunarodne poslove.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala