Blagodatni oganj stigao na Kosovo i Metohiju

© AFP 2023 / THOMAS COEXBlagodatni oganj
Blagodatni oganj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Blagodatni oganj, koji je povodom Uskrsa u Srbiju stigao iz Jerusalima, danas je dočekan i na Kosovu i Metohiji u manastiru Gračanica. Oganj su dočekali episkop raško-prizrenski Teodosije i sveštenstvo eparhije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić rekao je u Gračanici da "Srbija ima dve prestonice".

Jedna je, Beograd, a druga, kako je rekao, je "srpsko Kosovo i Metohija, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Eparhija raško-prizrenska čije su svetinje zajedno s narodom po čitavom Kosovu i Metohiji".

Danas je uz udaranje zvona u manastir Gračanica donet "Blagodatni oganj" koji je u subotu prenet iz Jerusalima u Beograd.

U manastiru Gračanica "Blagodatni oganj" su dočekale hiljade vernika iz većine mesta na Kosovu i Metohiji gde žive preostali Srbi, episkop Teodosije i svestenstvo Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Blagodatni oganj - Sputnik Srbija
Blagodatni oganj stigao na Kosovo i Metohiju

Teodosije je kazao da "mi koji smo raspeti s Hristom, i vaskrsavamo s Hristom, naročito na Kosovu i Metohiji gde ima stradanja i nevolja. (…) Sva naša stradanja i nevolje dobijaju smisao u vaskrsenju Hristovom i u radosti današnjeg praznika", rekao je Teodosije.

"Blagodatni oganj" će danas, drugog dana Uskrsa po starom, Julijanskom kalendaru, biti prenet i u Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala