Japanci – majstori za selfije

© REUTERS / Issei KatoJapanke u tradicionalnoj japanskoj nošnji prave selfi uz pomoć štapa
Japanke u tradicionalnoj japanskoj nošnji prave selfi uz pomoć štapa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi štap za pravljenje „selfi“ fotografija dizajniran je u Japanu mnogo pre pojave pametnih telefona, a 1995. godine je uvršten u jedan od sto „beskorisnih“ japanskih uređaja.

„Selfi štap“, kako se naziva ova pomoćna sprava koji služi za pravljenje autoportret fotografija, izmišljena je, a gde drugo nego u — Japanu, i to davne 1983. godine kao dodatna komponenta za „Minoltine“ fotoaparate, koji su, prema portalu Kontaku, tada bili daleko ispred svog vremena.

Kako navodi portal, mnogi delovi ovog fotoaparata su bili jedinstveni. U centru prednje ploče nalazilo se malo sferično ogledalo, specijalno dizajnirano za autoportrete. Posebna komponenta je korišćena za fokusiranje predmeta, a ugao pomeranja se takođe mogao podešavati.

Prvi takav štap prodat je u setu sa „Minoltinim“ okidačem za fotografije na daljinsko upravljanje. Sferično ogledalce fotoaparata i „Minoltin produžetak“, kako je tada bio poznat, dizajnirani su posebno za pravljenje autoportreta.

Interesantno je, međutim, da je ovaj dodatak „Minoltinih“ fotoaparata kasnije svrstan u beskorisne uređaje, i da se pojavljuje u knjizi „101 beskoristan japanski izum“.

Štap za selfije je danas popularan dodatak koji omogućava ljudima da pametnim telefonima ili fotoaparatima naprave fotografije sa udaljenosti koja je veća od raspona njihovih ruku.

Štap je kritikovan od strane mnogih zemalja i njegova upotreba se, iz bezbednosnih razloga, ne dozvoljava tokom sportskih manifestacija, u muzejima i na koncertima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala