Toni Bler: Nisam superbogataš, imao sam sreće

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaToni Bler
Toni Bler - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler izjavio je da nije bogataš, uprkos izveštajima da dnevno zarađuje više od devet godišnjih zarada prosečnog Britanca.

Toni Bler, koji je tokom svoje karijere tri puta laburiste doveo do izborne pobede, u intervjuu za „Njuzvik“ tvrdi da je njegovo bogatstvo rezultat srećnih okolnosti, kao i da svu svoju imovinu ulaže u infrastrukturu koja ga okružuje.

Bivši britanski premijer Toni Bler i lider laburista Ed Miliband - Sputnik Srbija
Toni Bler u kampanji laburista

„Njuzvik“ je intervju sa Blerom objavio samo jedan dan nakon što je bivši premijer održao konferenciju za novinare na kojoj je javno podržao laburistu Eda Milibanda i pozvao narod da glasa za njega. To je uradio jer smatra da će Kameron, u slučaju izborne pobede, pokušati da organizuje referendum 2017. godine o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Bler je za Njuzvik rekao: „Da li sam bogatiji od većine ljudi? Da, imao sam sreće. Da li spadam u grupu superbogataša? Apsolutno ne, mada, na vama je da procenite“.

Bivši britanski premijer je veoma oprezan kada je reč o njegovom bogatstvu, za koje se procenjuje da iznosi više od 100 miliona funti. U pojedinim izveštajima navodi se da bivši premijer za javne nastupe naplaćuje čak po 250.000 funti na dan, što je devet puta više nego prosečna godišnja zarada u Engleskoj.

Toni Bler - Sputnik Srbija
Bler održao predavanje srpskim ministrima

Pored toga, mnogi političari su pre mesec dana ostali zatečeni kada je Toni Bler donirao laburistima 106.000 funti za predizbornu kampanju, podelivši po hiljadu funti svakom od 106 kandidata. Tada su se u medijima i pojavile informacije o Blerovoj umešanosti u kontroverzne i unosne poslove sa autoritativnim vladama, budući da su pojedini kandidati odbili da uzmu novac od njega. Među tim kandidatima našla se i laburistkinja Lesli Brenan, koja je taj novac nazvala „krvavim“.

Među sumnjivim poslovima spominje se i poslovanje konsultantske firme bivšeg premijera, „Tony Blair Associates“, koja je prošle godine prihodovala skoro sedam miliona funti samo od savetovanja predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva. Poznato je da je Vlada Kazahstana u nekoliko navrata bila optuživana da je kršila ljudska prava i upotrebljavala prekomernu silu, posebno prilikom protesta radnika na naftnim bušotinama decembra 2011. godine.

Toni Bler - Sputnik Srbija
Kritike iz sveta: Bler bombardovao Srbiju, sad savetuje Vladu

Pored toga, kompanija Tonija Blera takođe je bila povezivana i sa naftnim kompanijama iz Saudijske Arabije. Nedavno je u javnost procurio i ugovor u kom se navodi da je Bler posredovao u sklapanju posla između arapskih naftnih kompanija  i kineskih zvaničnika.

Povrh svega toga, nedavno je obelodanjeno i da je Toni Bler kupio vilu u Bakingemširu u vrednosti od osam miliona funti, kao i tri nekretnine u centru Londona, ukupne vrednosti oko 6 miliona funti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala