Grčka zainteresovana za „Turski tok“ (video)

© SputnikRuski i grčki predsednici Putin i Cipras
Ruski i grčki predsednici Putin i Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Moskvi posle sastanka sa grčkim premijerom da su postigli dogovor o povećanju trgovine, kao i da je Moskva spremna da učestvuje u procesu privatizacije grčkih preduzeća, dok je Aleksis Cipras naveo da je Atina zainteresovana za učešće u projektu gasovoda „Turski tok“.

„Rusija i Grčka dogovorile su se da vrate trgovinu na liniju rasta. Trgovinski obrt u prošloj godini iznosio je 4,2 milijarde evra, što je pad za 40 odsto. Na to su uticale antiruske sankcije, kontramere Rusije i pad cene gasa““, rekao je Putin, a prenele su agencije.

Cipras je istakao da je Grčka suverena zemlja sa nespornim pravom na sopstvenu spoljnu politiku, kao i da grčka vlada razume odluku Rusije da na zapadne sankcije odgovori protivmerom.

„Odlično razumemo da su protivmere uvedene kao odgovor na sankcije, s čijom logikom nismo saglasni“, rekao je Cipras dodajući da je Atina zainteresovana za izgradnju kraka gasovoda „Turski tok“ na grčkoj teritoriji.

Putin je istakao da Grčka nije tražila finansnijsku pomoć od Rusije, ali da je moguće davanje kredita na osnovu saradnje.

„Ukoliko grčka vlada bude sprovodila proces privatizacija u privredi, spremni smo da učestvujemo na svim tenderima i nadam se da, ako to bude slučaj, ruskim kompanijama neće biti postavljani lošiji uslovi nego drugima u tom procesu.

„Ništa više nam nije potrebno“, rekao je Putin novinarima.

Ruski predsednik je istakao da neće koristiti pojedinačne kontakte sa pojedinim državama EU da bi rešavao probleme sa EU kao celinom.

„Želimo da radimo sa celom ujedinjenom Evropom otvoreno, s poverenjem i u okviru dugoročnih strategija“, rekao je Putin.

Putin je odlučno odbacio navode da Moskva sarađuje sa Atinom da bi uticala na EU. 

Cipras i Putin potpisali su niz bilateralnih sporazuma, a dvojica lidera snažno su osudili pokušaje da se devalvira sećanje na Drugi svetski rat i pokušaja da se negiraju nacistički zločini.

© Sputnik / Aleksej Nikolьski / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Aleksis Cipras u Moskvi
Vladimir Putin i Aleksis Cipras u Moskvi - Sputnik Srbija
Vladimir Putin i Aleksis Cipras u Moskvi

Nemoguće izuzeti Grčku iz embarga

Embargo na prehrambene proizvode, koje je Rusija uvela kao odgovor na sankcije, pogodio je Grčku, ali nemoguće je napraviti izuzetak za jednu zemlju EU, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, izlaz iz situacije može biti formiranje  zajedničkih preduzeća u oblasti poljoprivrede.

Cipras je rekao da projekti poput „Turskog toka“ imaju za zadatak stabilizaciju situacije u regionu.

„Projekti takvog kalibra stvaraju mogućnost za stabilizaciju i bezbednost u regionu u celini. Smatramo da ne možemo da promenimo naziv ’Turskog toka‘, ali će upravo to poboljšati naše odnose s Turskom. Zato smo, uvek poštujući institucionalne okvire, otvoreni za razmatranje mogućnosti takvog finansiranja koje određuje naše članstvo u EU kao i grčko zakonodavstvo“, objasnio je Cipras.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala