Džohar Carnajev proglašen krivim za napad u Bostonu

© REUTERS / Jane Flavell CollinsDžohar Cernajev
Džohar Cernajev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optuženi za napad na Bostonski maraton, čečenski terorista Džohar Carnajev, proglašen je danas krivim po svim tačkama optužnice.

Nakon jedanaestočasovnog razmatranja, Carnajev je proglašen krivim za bombaški napad na Bostonski maraton, zaveru da koristi oružje za masovno uništenje, kao i ostale tačke optužnice zbog kojih bi mogao da bude osuđen na smrt.

Statement of State Police Colonel Timothy P. Alben on the Tsarnaev verdict:“On the occasion of today’s guilty verdict…

Posted by Massachusetts State Police on Sreda 8. april 2015.

Sud je odlučio da je Carnajev kriv za svaku od 30 tačaka optužnice, a odluka o tome da li će biti osuđen na smrt biće donesena naknadno.

„Povodom današnje osuđujuće presude Carnajevu, misli čitavog kolektiva policije Masačusets su sa žrtvama, i porodicama preživelih, kao i onih koji su osakaćeni ovim kukavičkim terorističkim aktom“, objavila je policija Masačusetsa na Fejsbuku.

Ovakva presuda je bila očekivana.

Džohar Carnajev optužen je za postavljanje eksplozivnih naprava 2013. godine u neposrednoj blizini cilja Bostonskog maratona.

Od eksplozija bombi postavljenih tokom maratona poginule su tri osobe, uključujući osmogodišnjeg dečaka, a povređeno je više od 260 ljudi.

© AP Photo / CHARLES KRUPABoston nakon bombaškog napada na maratonu
Boston nakon bombaškog napada na maratonu - Sputnik Srbija
Boston nakon bombaškog napada na maratonu

Tužilaštvo je juče navelo da su dvojica braće Tamerlan i Džohar Carnajev, poreklom iz Čečenije, aktivirali bombe kao čin odmazde prema Sjedinjenim Američkim Državama zbog vojnih intervencija u muslimanskim državama.

Odbrana mlađeg Carnajeva je tvrdila da on priznaje krivicu, ali i da je sve učinio pod uticajem brata Tamerlana, koji je ubijen u obračunu sa policijom.

„Sa svojim bratom, on je tog dana ubio dve mlade žene i jednog dečaka“, izjavio je juče zamenik tužioca Aloke Čakravarti.

„Dvadeset minuta kasnije, Džohar Carnajev je kupovao mleko u supermarketu, a sutradan se vratio u univerzitetski kampus, šalio se sa prijateljima i ’tvitovao‘“, dodao je Čakravarti.

On je naveo da je jednu bombu postavio optuženi, a drugu njegov brat i da je to bio koordinisan čin.

Sudski proces protiv Džohara Carnajeva počeo je 4. marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala