Vučić: Stidljiva reakcija EU

© AP Photo / Darko VojinovicEdi Rama i Aleksandar Vučić
Edi Rama i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je reakciju EU na izjavu premijera Albanije Edija Rame o mogućnosti ujedinjenja Kosova i Albanije iako je to, kako je rekao, Unija pomalo „stidljivo uradila“.

„Krajnje je vreme da se prestane sa prekrajanjem granica na Balkanu. Da se prestane sa nečim što će ugroziti i stabilnost i mir. Dobro je, iako je to stidljivo EU uradila, da su na bilo koji način reagovali“, rekao je Vučić.

Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama preti ujedinjenjem Albanije i Kosova

„Mi ćemo i dalje tražiti dobre odnose sa Albanijom i insistiraćemo na tome, ali ćemo im u svakom trenutku jasno staviti do znanja šta je to što može, a šta je to što ne može da prođe na Balkanu“, izjavio je Vučić i dodao da je dobro da smo dočekali, pa makar i stidljivu reakciju EU o tom pitanju.

Nije promena granica, već smanjenje njihove vidljivosti

S druge strane, kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači tvrdi da je izjava albanskog premijera Edija Rame pogrešno interpretirana, kao i da se ni u jednom trenutku nije govorilo o mogućnosti nacionalnog ujedinjenja ili o promeni granica.

Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama zamajava narod ujedinjenjem Albanije i Kosova

„Ni u kom slučaju ne govorimo o promeni granica, već o smanjivanju njihove vidljivosti, po evropskom modelu, da bi se ljudi mogli slobodno kretati.“

Rama je reformatorski nastrojen lider koji ima jasnu evropsku viziju Albanije i snažno podržava dijalog Kosova i Srbije. Svi ćemo jednog dana pripadati evropskom prostoru, rekao je Hašim Tači tokom zvanične posete Zagrebu, posle susreta sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.

O ovom pitanju Pusićeva je rekla da u Evropi nema promena granica.

Ona je dodala i da se članstvom u EU dolazi do liberalizacije granica čija se važnost smanjuje, ali jednako, na primer, između Kosova i Albanije kao i između Kosova i Srbije ili Crne Gore.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala