OEBS proširila misiju na istoku Ukrajine

© Sputnik / Miloš ĆurčinIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
OEBS će u narednih nedelju dana formirati radne grupe kako bi što pre otpočeo proces rešavanja bezbednosnih, političkih, ekonomskih i humanitarnih pitanja na istoku Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić rekao je da je za potrebe posmatračke misije u Donbasu izdvojeno 80 miliona evra. On je posle sastanka sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom, kao i specijalnom predstavnicom OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini i šefom posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrulom Apakanom, rekao da je dogovoreno povećanje broja trupa sa 500 na potencijalnih 1000 posmatrača, kao i da je produžen period trajanja misije sa šest na 12 meseci. Pored toga, 80 miliona evra, kako je rekao, utrošiće se za nabavku tehničkih sredstava.

Uprkos tome što je misija OEBS-a na istoku Ukrajine civilnog karaktera, rekao je Dačić, potrebno više od 100 okopnih vozila, imajući u vidu da se zadaci na terenu odvijaju u nebezbednom okruženju. Pored toga, potrebne su finansije kako bi se prikupila neophodna informacija sa terena, satelitski snimci, ali i kako bi se obavilo nadgledanje situacije putem bespilotnih letelica.

Dačić je pojasnio da će 80 odsto budžeta biti finansirano iz obaveza koje zemlje članice imaju prema organizaciji, dok će ostatak biti nabavljeno putem dobrovoljnih priloga.

Generalni sekretar OEBS-a Lambert Zanijer je, sa druge strane, rekao da će formiranje radnih grupa doprineti bržem uspostavljanju mira i reda u Donbasu, imajući u vidu da je za godinu dana sukoba iseljeno preko milion, a ubijeno više hiljada ljudi.

On je rekao da je uspostavljanje radnih grupa i u ovom trenutku veoma neophodno kako bi se sprovelo sve ono što je dogovoreno u Minsku i to će biti jedna od ključnih aktivnosti u narednom periodu. Istovremeno, rekao je Zanijer, neophodno je raditi na jačanju posmatračke misije imajući u vidu da je mandat produžen. Pored toga, potrebno je povećati i njen intenzitet na terenu, verifikaciju povlačenja teškog naoružanja, kao sprovođenje minskih dogovora pogotovu po pitanju prekida vatre, zaključio je Zanijer.


Dačić je dodao da će u narednih nekoliko dana imenovati koordinatore grupa koji će se baviti rešavanjem bezbednosnih, politički, ekonomskih i humanitarnih pitanja kako bi se što pre regulisalo stanje u Donbasu, uspostavila lokalna vlast i eventualno sproveli lokalni izbori. On je istakao da je stanje na istoku Ukrajine daleko bolje nego što je bilo pre nekoliko meseci, ali uprkos tome, humanitarna pitanja i stanje u zdravstvu je alarmantno.

Vučić: Podrška Srbije sporazumu iz Minska

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu s visokom delegacijom OEBS-a o saradnji tokom ovogodišnjeg predsedavanja Srbije tom organizacijom i o doprinosu Srbije misiji OEBS-a u Ukrajini, saopštila je Vlada.

Vučić se sastao s generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom, specijalnim predstavnikom predsedavajućeg za Ukrajinu Hajdijem Taljavinijem i sa šefom Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrulom Apakanom.

Vučić je rekao da će Srbija, kao predsedavajuća OEBS-om, učiniti sve da se prekid vatre u Ukrajini maksimalno poštuje, jer je za Srbiju, da bi se posvetila ekonomskim reformama, veoma važna politička stabilnost, kako u njenom okruženju, tako i u tom delu sveta, navela je Vlada.

Premijer je kazao da Vlada Srbije pruža punu podršku sprovođenju mirovnog Sporazuma iz Minska o Ukrajini, neometanom i kontinuiranom delovanju Trilateralne kontakt-grupe, i jačanju Specijalne posmatračke misije OEBS-a u cilju stabilizacije stanja na terenu.

Zanijer, Taljavini i Apakan su se zahvalili Vladi Srbije zbog odlične saradnje tokom predsedavanja Srbije OEBS-om i zbog doprinosa Srbije misiji OEBS-a u Ukrajini.

Naglasili su da je neophodno da međunarodna zajednica pruži podršku političkom procesu izmirenja između sukobljenih strana u Ukrajini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala